Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Nyhetsarkiv

Viser 211 nyheter fra nyhetsarkivet

Sesongstart med svake lag i snøen

Snøskredvarslingen starter med daglig regional varsling den 1. desember, og kan allerede nå si at det er skredproblemet «vedvarende svakt lag» de som drar til fjells må forholde seg til i dagene fremover.

Publisert: 30.11.2023 Nyheter - Snøskred

Endringer sesong 2023/2024

Vi kommer til å gjøre noen endringer  i varselet denne sesongen. Den største synlige endringen vil være at vi kommer til å publisere kun faregraden for overmorgen og ikke et fullt varsel lenger. Motivasjonen er å øke kvaliteten for morgendagens varsel. I tillegg skal vi sende ut forvarsel ved mulighet for stor eller meget stor snøskredfare til beredskapsaktører tre til fem dager fram i tid. Dette er i tråd med internasjonal praksis.

Publisert: 30.11.2023 Nyheter - Snøskred

Fare for å løse ut store skred både i Nord- og Sør-Norge

Det er betydelig skredfare mange steder. Vær klar over at selv om været roer seg er det lett å løse ut skred. Her får du en status på snødekket inn mot sesongstart for snøskredvarslingen 1. desember.

Publisert: 24.11.2023 Nyheter - Snøskred

Stor skredfare i nord

I Nord-Norge blåser det opp til storm på onsdag. Betydelige mengder løssnø kan flyttes på som fører til at skred kan løsne av seg selv. Vi har derfor publisert sesongens første snøskredvarsel på varsom.no. Også på Vestlandet øker skredfaren onsdag.

Publisert: 20.11.2023 Nyheter - Snøskred

Kom på skredkveld!

Gleder du deg til vinteren? Lyst til å møte likesinnede, se skifilm og lære mer om snø og snøskredfare? Kom på skredkveld!

Publisert: 20.11.2023 Nyheter - Snøskred

Forsiktig med nysnøen i nord

Nysnøen kan ha lagt seg på svake lag av rim og kantkorn.

Publisert: 31.10.2023 Nyheter - Snøskred

Evalueringsrapport - snøskredsituasjonen i Troms og Finnmark 31.3.2023

Fredag 31. mars var det mange snøskred i Troms og Finnmark og tre av disse hadde fatalt utfall med til sammen fem døde. NVE har i en ny rapport beskrevet situasjonen og evaluert eget arbeid med varsling og beredskap i forbindelse med hendelsen.

Publisert: 22.06.2023 Nyheter - Snøskred

Varslingssesongen for snøskred er over

Den ordinære regionale varslingssesongen avsluttes 31.mai. Mens det varsles faregrad 1-liten i samtlige regioner i sør, er det lite som minner om sommer i lengst nord i Norge.

Publisert: 31.05.2023 Nyheter - Snøskred

Store våte flakskred på sommeren

Stabile forhold mange steder, men enkelte store skred kan fortsatt løsne. Hvordan henger det sammen?

Publisert: 26.05.2023 Nyheter - Snøskred

Alpine farer

Lengre dager og generelt mer stabil snø legger til rette for flotte fjelleventyr. Imidlertid er det flere alpine farer som krever forsiktighet og oppmerksomhet

Publisert: 16.05.2023 Nyheter - Snøskred

Stå opp tidlig hvis du skal ut på tur

Sol og varme styrer nå skredfaren over hele landet. For å minimere skredfaren og finne godt skiføre er det viktig å starte turen tidlig på morgenen. På Svalbard blir det betydelig skredfare i helgen.

Publisert: 11.05.2023 Nyheter - Snøskred

Fokksnø og vinter i fjellet

Sist uke har det lagt seg fersk fokksnø i fjellet i stort sett hele landet. Forholdene i fjellet kan være mer kompliserte enn man kanskje forventer på denne tiden av året. 

Publisert: 04.05.2023 Nyheter - Snøskred

Nytt risikokart for snøskred

NVE utvikler et kart som kan gjøre det lettere å velge tryggere turer. Nå trenger de hjelp fra brukerne.

Publisert: 26.04.2023 Nyheter - Snøskred

Store våte flakskred

Vi er i en utfordrende tid å varsle. Snødekket både i nord og sør har gått fra vinter til vår, men ikke kommet så langt at snødekket har blitt isotermt til fjelltopphøyde. Vi har lagdelt snø med både svake kantkornlag og skarelag som begge er faktorer som spiller inn for å få store våte flakskred. Det som også er viktig å være klar over at det kan være forsinkelser i snødekket, som gjør at de store våte skredene ikke skjer nødvendigvis når temperatur eller regnmengden er på topp, i motsetning til våte løssnøskred

Publisert: 20.04.2023 Nyheter - Snøskred

For godt skiføre og trygg snø er timingen viktig

Store deler av Nord-Norge har badet i sol de siste dagene og det fine været ser ut til å holde seg noen dager. Skifolket i sørøst må smøre seg med tålmodig til finværet vender tilbake neste uke. Når solen og finværet styrer snøskredfaren er timingen viktig.  

Publisert: 13.04.2023 Nyheter - Snøskred

Økende snøskredfare 1. og 2. påskedag

«Rundt Longyearbyen er det betydelig snøskredfare og vi følger tett med om situasjonen ikke bli enda verre. Lengre nord og sør på Svalbard ventes det allerede stor snøskredfare.» sier vaktleder Karsten Müller.

Publisert: 11.04.2023 Nyheter - Snøskred

Snøskredfaren inn mot påskehelga

Våren er i anmarsj

Publisert: 11.04.2023 Nyheter - Snøskred

102 døde i snøskred - hjelp oss spre disse filmene

102 personer er omkommet i snøskred siden vinteren 2009. Mange av disse er tilreisende på topptur. Her er tre filmer som hjelper å forstå utfordringene de står overfor - og hvordan Norge er annerledes enn Alpene.

Hjelp oss å spre filmene slik at alle som skal på topptur i Norge har sett dem. 

Publisert: 11.04.2023 Nyheter - Snøskred

Snøskredfaren første påskehelg

Krevende forhold ved inngangen til påsken 2023.

Publisert: 11.04.2023 Nyheter - Snøskred

Forventer mange store snøskred torsdag kveld og fredag i Troms og Finnmark

Store til svært store skred ventes å løsne naturlig torsdag kveld og fredag i deler av Troms og Finnmark. Skredene kan nå langt ut i flatere terreng og påvirke infrastruktur og bebyggelse.

Publisert: 11.04.2023 Nyheter - Snøskred

Stor snøskredfare i deler av Troms og Finnmark

Det er ventet stor snøskredfare nord i Troms og i Vest-Finnmark torsdag og fredag. Det er fare for at det vil løsne store skred av seg selv. Enkelte skred kan også bli svært store og nå langt utover flatere områder. Snøskredvarslingen / NVE anbefaler å unngå alt skredterreng, både løsneområder og utløpsområdene for skred.

Publisert: 30.03.2023 Nyheter - Snøskred

Flotte skiforhold med en liten bismak

Det er fremdeles tidlig å si hvordan snøskredfaren vil være i påskeferien, men slik det ser ut nå kan det være at et av de skredproblemene vi vil måtte forholde oss til i påsken er det beryktete «vedvarende svake lag».

Publisert: 28.03.2023 Nyheter - Snøskred

Hva lags terreng skal du på tur i?

Hva slags terreng du legger påsketuren i er avgjørende for om du utsettes for  snøskredfare eller ikke. Bruk kartverktøyene som finnes og planlegg for trygge påsketurer.

Publisert: 28.03.2023 Nyheter - Snøskred

Stor snøskredfare på Vestlandet torsdag og fredag

Sterk vind og stedvis mye nysnø vil først være årsaken til den økte snøskredfaren, deretter er det mildværet som får skylda.

Publisert: 15.03.2023 Nyheter - Snøskred

Høysesong for tilreisende skiturister og høysesong for snøskredulykker

NVE og Innovasjon Norge ber reiselivsnæringen informere tilreisende om snøskredforholdene i Norge. Våren er høysesong er for skiturisme til Norge, og da de fleste skredulykkene skjer. 

Publisert: 10.03.2023 Nyheter - Snøskred

Vind og nysnø gir betydelig skredfare inn mot helgen

Har du vinterferier eller skal du bare til fjells for helgen? På Svalbard, i deler av Troms, i Nordland og på Nordvestlandet venter vi betydelig skredfare og fare for naturlig utløste skred. Vind og nysnø har skylden for det.

Publisert: 02.03.2023 Nyheter - Snøskred

Oppdatert Varsom app

Har du ein gammal versjon av Varsom app? Då går du glipp av mange nye funksjonar, og det vil snart ikkje vere mogeleg å sende inn dine observasjonar lengre. Oppdater appen og få det nyaste nye.

Publisert: 28.02.2023 Nyheter - Snøskred