Hopp til hovedinnhold

Nyhetsarkiv

Viser 227 nyheter fra nyhetsarkivet

Snøskredvarslingssesongen er over for i år

Sesongen med daglig, regional snøskredvarsling ble avsluttet 31. mai. Da hadde våren og sommeren overtatt flere steder i fjellet.

Publisert: 04.06.2024 Nyheter - Snøskred

Evaluering av snøskredvarslene under ekstremværet Ingunn i januar 2024

Evalueringen fokuserer på fylkene Nordland, Troms og Finnmark for dagene som var omfattet av ekstremværet «Ingunn», altså onsdag 31.januar og torsdag 1.februar, og evaluerer hvor godt snøskredvarslene «traff».

Publisert: 07.05.2024 Nyheter - Snøskred

NVE lanserer nye kartdata

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nylig lansert nye og forbedrede kart som viser snøskredterreng i Norge.

Publisert: 25.04.2024 Nyheter - Snøskred

Betydelig snøskredfare på Vestlandet

Snøskredfaren varierer i Nord- og Sør-Norge. Det er betydelig skredfare på Vestlandet på fredag og det vil være fare for naturlig utløste skred. I Nord-Norge går det mot lav skredfare i starten av påsken. Vi anbefaler alle å lese varslet på varsom og gjøre egne vurderinger av den lokale snøskredfaren.

Publisert: 21.03.2024 Nyheter - Snøskred

Offpiste-kjøring nær skianlegg i påska

Påsken er høysesong for skikjøring. Dersom du skal kjøre utenfor de preparerte løypene anbefaler vi at du er varsom, og at du undersøker om det er skredterreng der du skal kjøre.

Publisert: 21.03.2024 Nyheter - Snøskred

status snøskredfaren i landet

Publisert: 20.03.2024 Nyheter - Snøskred

Slik får du gode skiopplevelser i påskefjellet

Hvis du skal på topptur i påsken, anbefaler vi at du bruker Varsom-appen både når du planlegger tur og underveis på turen. Gode turforberedelser kan bidra til at turen både blir tryggere og bedre.

Publisert: 18.03.2024 Nyheter - Snøskred

Toppturapp og guidemøter – tiltak for å unngå at tilreisende omkommer i snøskred

I dag lanserte reiselivsnæringen sammen med Politiet, Snøskredvarslingen i NVE og CARE UiT flere tiltak for å redusere antallet skredulykker i Troms. Blant tiltakene er toppturapp og online guidemøter for sertifiserte guider.

Publisert: 04.03.2024 Nyheter - Snøskred

Du og 8058 andre har bidratt til at snøskredvarslingen har blitt bedre

Hittil i vinter har 8059 observasjoner delt i Varsom appen bidratt til at snøskredvarslene har blitt bedre og mer presise. Ved å dele det du ser og hører i fjellet får snøskredvarslerne på vakt vite hvordan forholdene i fjellet er, da blir også varslene bedre.

Publisert: 29.02.2024 Nyheter - Snøskred

Snøskredfare i områder som ikke har daglig varsling

Der hvor det er bratt nok kan det løsne snøskred. Det gjelder uansett om du ferdes i en region som har daglig oppdaterte snøskredvarsler eller i områder utenfor en slik region.  I går løste skiløpere ut et skred på Gålå som ligger utenfor en av våre ordinære varslingsregioner.  

Publisert: 27.02.2024 Nyheter - Snøskred

Vinterferien i Sør-Norge starter med betydelig snøskredfare

Grumsete vær på fredag gir betydelig snøskredfare i flere regioner. På lørdag ventes det bedre vær og de som skal til fjells oppfordres til å sjekke oppdatert skredvarsel på Varsom.no og i Varsom app.

Publisert: 15.02.2024 Nyheter - Snøskred

Til deg som skal kjøre utenfor preparerte skiløyper i vinterferien

Det er snart vinterferie og mange har planer om en tur i skibakken. Flere velger også å kjøre utenfor skianleggenes preparerte løyper. Om området rundt skianlegget er skredterreng, må man være klar over at det er en risiko for å bli tatt av snøskred.

Publisert: 12.02.2024 Nyheter - Snøskred

Svært lett å løse ut snøskred i Nordland og på Vestlandet i helgen

Skal du ut på tur i helgen bør du unngå terreng med fersk fokksnø. I Nordland og på Vestlandet kan det være svært lett å løse ut skred. I fjellet i Sør-Norge kan skred som løsner bli svært store.

Publisert: 08.02.2024 Nyheter - Snøskred

Ledige plassar på 4B observatørkurs vinteren 2024

Me vil denne vinteren tilby eit begrensa antal plassar på vårt 4B - vidaregåande observatørkurs til eksterne deltakarar

Publisert: 24.01.2024 Nyheter - Snøskred

Den vanskelige minefelt-situasjonen

Snødekket oppleves som stabilt mange steder, men plutselig kan det «smelle». Tilsynelatende ut av det blå. Kombinasjonen Vedvarende svakt lag og moderat snøskredfare er uforutsigbar og vanskelig å få tak på. Dette er situasjonen i store deler av Nord-Norge og indre deler av Sør-Norge nå.

Publisert: 04.01.2024 Nyheter - Snøskred

Atmosfærisk elv kan gi økende fare for snøskred, sørpeskred, jordskred og flom i helgen

NVE sender ut en forhåndsmelding om at det kan komme farevarsler for flom og skred inn mot helgen.

Publisert: 12.12.2023 Nyheter - Snøskred

Sesongstart med svake lag i snøen

Snøskredvarslingen starter med daglig regional varsling den 1. desember, og kan allerede nå si at det er skredproblemet «vedvarende svakt lag» de som drar til fjells må forholde seg til i dagene fremover.

Publisert: 30.11.2023 Nyheter - Snøskred

Endringer sesong 2023/2024

Vi kommer til å gjøre noen endringer  i varselet denne sesongen. Den største synlige endringen vil være at vi kommer til å publisere kun faregraden for overmorgen og ikke et fullt varsel lenger. Motivasjonen er å øke kvaliteten for morgendagens varsel. I tillegg skal vi sende ut forvarsel ved mulighet for stor eller meget stor snøskredfare til beredskapsaktører tre til fem dager fram i tid. Dette er i tråd med internasjonal praksis.

Publisert: 30.11.2023 Nyheter - Snøskred

Fare for å løse ut store skred både i Nord- og Sør-Norge

Det er betydelig skredfare mange steder. Vær klar over at selv om været roer seg er det lett å løse ut skred. Her får du en status på snødekket inn mot sesongstart for snøskredvarslingen 1. desember.

Publisert: 24.11.2023 Nyheter - Snøskred

Stor skredfare i nord

I Nord-Norge blåser det opp til storm på onsdag. Betydelige mengder løssnø kan flyttes på som fører til at skred kan løsne av seg selv. Vi har derfor publisert sesongens første snøskredvarsel på varsom.no. Også på Vestlandet øker skredfaren onsdag.

Publisert: 20.11.2023 Nyheter - Snøskred

Kom på skredkveld!

Gleder du deg til vinteren? Lyst til å møte likesinnede, se skifilm og lære mer om snø og snøskredfare? Kom på skredkveld!

Publisert: 20.11.2023 Nyheter - Snøskred

Forsiktig med nysnøen i nord

Nysnøen kan ha lagt seg på svake lag av rim og kantkorn.

Publisert: 31.10.2023 Nyheter - Snøskred

Evalueringsrapport - snøskredsituasjonen i Troms og Finnmark 31.3.2023

Fredag 31. mars var det mange snøskred i Troms og Finnmark og tre av disse hadde fatalt utfall med til sammen fem døde. NVE har i en ny rapport beskrevet situasjonen og evaluert eget arbeid med varsling og beredskap i forbindelse med hendelsen.

Publisert: 22.06.2023 Nyheter - Snøskred

Varslingssesongen for snøskred er over

Den ordinære regionale varslingssesongen avsluttes 31.mai. Mens det varsles faregrad 1-liten i samtlige regioner i sør, er det lite som minner om sommer i lengst nord i Norge.

Publisert: 31.05.2023 Nyheter - Snøskred

Store våte flakskred på sommeren

Stabile forhold mange steder, men enkelte store skred kan fortsatt løsne. Hvordan henger det sammen?

Publisert: 26.05.2023 Nyheter - Snøskred

Alpine farer

Lengre dager og generelt mer stabil snø legger til rette for flotte fjelleventyr. Imidlertid er det flere alpine farer som krever forsiktighet og oppmerksomhet

Publisert: 16.05.2023 Nyheter - Snøskred

Stå opp tidlig hvis du skal ut på tur

Sol og varme styrer nå skredfaren over hele landet. For å minimere skredfaren og finne godt skiføre er det viktig å starte turen tidlig på morgenen. På Svalbard blir det betydelig skredfare i helgen.

Publisert: 11.05.2023 Nyheter - Snøskred