Hopp til hovedinnhold

Sesongen starter med stor skredfare i nord

Publisert: 20.11.2023

I Nord-Norge blåser det opp til storm på onsdag. Betydelige mengder løssnø kan flyttes på som fører til at skred kan løsne av seg selv. Vi har derfor publisert sesongens første snøskredvarsel på varsom.no. Også på Vestlandet øker skredfaren onsdag.

Skred ved Gårdselvtind i Troms 19. november. Foto: Skippy / regobs.no

Stor skredfare i Tromsø, Lyngen, Nord-Troms, Vest-Finnmark og Finnmarkskysten onsdag

Onsdag blir det kraftig vind, opp mot storm styrke, i store deler av Troms og Finnmark. Den kraftige vinden vil flytte på snøen som har kommet sist uke. Snøen vil legge seg over et ustabilt snødekke med svake lag av kantkorn og rim. Skred kan derfor løsne av seg selv mens vinden står på. I de områdene hvor det har kommet mest snø kan skred som løsner bli store.

Betydelig skredfare på Vestlandet onsdag

Også i Sør-Norge øker skredfaren onsdag. På Vestlandet er det meldt 30-45mm nedbør. I tillegg blir det kraftig vind, spesielt på nordvestlandet. Mens været står på vil det kunne løsne skred av seg selv. Skredfaren vil være størst høyt til fjells der nedbøren kommer som snø, og der det ligger mest snø fra før av. Det er ikke ventet at skred som løsner blir store og når langt, siden det fortsatt er lite snø i terrenget de fleste steder.

Unngå skredterreng

Rådet fra snøskredvarslingen er enn så lenge å unngå skredterreng. Skal du ut på tur til helgen, etter at været har roet seg, er det også grunn til å være forsiktig. Mange steder i landet er det nå kantkorn og rim i snødekket. Kantkorn eller rim som snør eller føyker ned, danner vedvarende svake lag. Det betyr at forholdene kan forbli ustabile selv lenge etter at været har roet seg. Følg med på varsom.no, sjekk observasjoner i Varsom-appen der du skal på tur, og del du ser!

Forbered deg til skisesongen

Vil du forberede deg til skisesongen kan det være fint å ta en titt innom snøskredskolen. På snøskredskolen kan du lære om hvordan du kan unngå skredterreng og skredfare, du kan også lære om vurdering av skredfare, bruk av varsel, og om kameratredning.  Vinteren 2022/23 lanserte vi også en interaktiv snøskredskole der du kan teste deg selv etter å ha gjennomgått innholdet.