Hopp til hovedinnhold

Snøskredproblemer

Vårt mål er å hjelpe deg til å gjenkjenne farlige situasjoner og dermed unngå trøbbel. Skredproblemene forteller deg hvilken oppbygging av snødekket og hvilke snøtyper som mest sannsynlig er årsak til at et skred vil løsne. 

Skredterreng + skredproblem = farlig

Hvis du vil inn i skredterreng er det ditt ansvar å være sikker på at det ikke finnes et skredproblem i eller over området du planlegger å ferdes i. Noen skredproblemer kan du lære deg å kjenne igjen ved å få opplæring. Andre skredproblemer er skjult under overflaten og det er umulig å vite sikkert hvor de er, også for eksperter. 

Det er mye viktigere å sette seg inn i skredproblemene enn å huske faregraden hvis du oppsøker skredterreng. 

Snøskredproblemene er delt inn etter hvordan man bør håndtere problemet, og følger en europeisk standard fra EAWS. Standarden kan leses her. I tillegg finner du informasjon om skredproblemene ved å følge lenkene under.

 • Nysnø

  Illustrasjon av skredproblemet nysnø.

  Dette skredproblemet oppstår under og etter store snøfall.  Nysnøen kan både føre til flakskred og løssnøskred. 

  Nysnø (løssnøskred) - Hvis snøfallet komme uten vind og høye temperaturer får vi løssnøskred. Skredet starter i et punkt og øker i bredde på sin ferd nedover. Det får dråpeform. 

  Nysnø (flakskred)  - Vind eller høye temperaturer som gjør at nysnøen danner flak. Nysnøflak er ofte lette å løse ut. 

 • Fokksnø (flakskred)

  Illustrasjon av skredproblemet fokksnø.

  Fokksnø (flakskred) - Når vinden flytter snø under et snøfall, eller snø som allerede ligger på bakken vil det bli lagt igjen fokksnø i leområder. Jo sterkere vinden er dess hardere vil fokksnøflakene bli. 

 • Vedvarende svakt lag (flakskred)

  Illustrasjon av skredproblemet vedvarende svakt lag.

  Vedvarende svakt lag (flakskred) - Dette er det skredproblemet som er årsak til flest dødsulykker. Skred kan løses ut fra avstand og i motsetning til andre skredproblem så varer dette svært lenge. Det er også svært vanskelig å vite hvor i terrenget problemet er tilstede siden det ikke er synlig på snøoverflaten. 

 • Våt snø

  Illustrasjon av skredproblemet våt snø.

  Både høye temperaturer og regn kan føre til våt snø skredproblem. Avhengig av snødekket kan vi få både løssnø og flakeskred i våt snø.

  Våt snø (løssnøskred) - Skredproblemet oppstår når snøoverflaten blir våt og myk.

  Våt snø (flakskred) - Skredproblemet vil være mest aktuellt der vi får første oppbløting av et snødekke som er lagdelt.  Flakskred i våt snø løsner som regel av seg selv (naturlig utløst)

 • Glideskred

  Illustrasjon av skredproblemet glideskred.

  Glideskred -  Glideskred løsner ved bakken og trenger et glatt underlag for å løsne. Ofte vil det opne seg en sprekk gjennom snødekket og helt ned til bakken (glidesprekk) en liten stund før skredet løsner.

Tegneserie om skredproblemene

Amerikanerne (National Avalanche entre) har laget en fin video som beskriver hva skredproblemer er og hvorfor de er viktige.