Hopp til hovedinnhold

Sikkerhetsutstyr

I Norge er det dessverre ennå dårlig kultur for å ta med sikkerhetsutstyr ut på isen.

Vi ser flere og flere med ispigger, men få har prøvd dem i praksis, og man må være klar over at det skjer dødsulykker også med folk utstyrt med ispigger. Årsaken er da oftest at man har vært alene, hatt stor fart og/eller kommet langt ut på tynn is. Man kan skade seg i fallet, eller bruke opp kreftene før man har kommet tilbake til tykk nok is igjen. På dårlig våris kommer man seg heller ikke opp da isen brister under deg i forsøket.

En isstav er en rimelig investering for å sjekke isen raskt og unngå at man i det hele tatt går gjennom, og går man flere sammen og har med kasteline (redningsline) går det nesten aldri liv tapt. Barn må ha redningsvest (eller annet flytestoff), men også for voksne er dette en ekstra trygghet da man kan besvime av sjokket når man går gjennom isen, og synke. To lag med ull innerst og tettere tøy ytterst vil redusere nedkjølingen betraktelig.

Kapittelet har mye fokus på sikkerhetsutstyr for skøyteløpere. Det er fordi det er de som har kommet lengst i bruk av praktisk sikkerhetsutstyr. Mye av dette utstyret har også relevans for andre brukergrupper av isen.