Hopp til hovedinnhold

Interaktive kurs fra Varsom Snøskredskolen

Ferdes du i snøskredterreng med skuter eller ski/snowboard, eller jobber du med beredskap mot snøskred? I dette kurset lærer du hvordan du kan bruke Varsom sitt snøskredvarsel til å vurdere snøskredfaren slik at du kan ferdes tryggere i, og i nærheten av, snøskredterreng. 

Du når digitalt grunnkurs ved å logge deg inn på læringsplattformen.dfo.no (kreves innlogging), og søker etter «snøskred».

Eller du kan ganske enkelt klikke her for å komme til kurset. 

Kurset krever ingen forkunnskaper, men enkelte moduler kan være mer krevende enn andre (disse er merket med *). Fremgangen din lagres underveis slik at du kan ta pauser og fullføre kurset i flere økter.

Vi anbefaler å ta modulene i fullskjermsmodus. Du kommer inn i modulene ved å klikke på lenkene under her, eller ved trykke på de blå overskriftene når du er inne på læringsplattformen. Det kan ta litt tid før modulene vises!

Kursmoduler

Grunnkurset er sammensatt av flere moduler som du kan ta i rekkefølge eller enkeltvis.

Snøskredterreng:

I denne modulen lærer du at snøskredterreng er terreng med løsneområder og utløp for snøskred. Du lærere at terrengfeller kan gjøre at skred blir enda farligere. Modulen inneholder film, lysbilder og quiz.

Oppgave – snøskredterreng:

Formål med oppgavene er å hjelpe deg med å forbedre din evne til å vurdere hvor skredutsatte ulike ruter er i forhold til terrenget.

Tips: Har du lastet ned Varsom appen, kan du lære mye av å bruke kartet "bratthet og utløp" på tur.

Hva er et snøskredvarsel

I denne delen lærer du om hva et snøskredvarsel er, hva innholdet betyr og hva varslet kan brukes til. Kursdelen inneholder en film, lysbilder og quiz. 

Tips: Du kan lære mye av å lese snøskredvarslene på Varsom.no. 

Risiko – om fare og risiko

I denne modulen lærer du om forskjellen mellom fare og risiko. Snøskredfaren i en fjellside kan være veldig høy, mens risikoen kan være både lav og høy. Hvorfor er det sånn? Vi diskuterer årsak, fare, sannsynlighet, konsekvens, sårbarhet og eksponering.

*Grunnleggende forkunnskap om risiko er en fordel.

Snøskred – størrelser og typer

I denne modulen lærer du om hvordan størrelse på snøskred angis utfra hvor stor skade de kan gjøre, hvilke type snøskred du kan forvente og hvilke betydning dette har både for ferdsel og beredskap.

Introduksjon til snøskredproblemer

I denne modulen lærer du om snøskredproblemene vi bruker for å vurdere skredfare. Du lærer om hvilken problemer vi har, når de varsles og hvordan du kan gjenkjenne og håndtere dem.

Ferdsel og snøskredproblemer

I denne modulen lærer du hvordan du kan bruke informasjon om snøskredproblemer til tryggere ferdsel i snøskredterreng.

*Grunnleggende forkunnskap om snø og risiko er en fordel.

Bruk av snøskredvarsel i beredskap

I denne modulen lærer du hvordan informasjon i snøskredvarsel kan brukes i beredskapen mot snøskred.

Hvordan bruke snøskredvarselet til turplanlegging?

Denne kursdelen inneholder oppgaver i å forstå og bruke varslet til turplanlegging. Hensikten er å trene på å bruke informasjonen i snøskredvarslet til å gjøre terreng- og rutevalg som reduserer risikoen med tanke på snøskred. Kursdelen inneholder lysbilder og en oppgave.

Tips: Du kan unngå snøskredrisiko ved å unngå snøskredterreng helt.

Formål med oppgavene er å hjelpe deg med å forbedre din evne til å vurdere hvor utsatt ulike ruter er i forhold til både snøskredterreng og skredfare.

*Ingen krav til forkunnskap, men noen av scenariene kan oppleves som krevende å løse.

Snøomvandling

I denne modulen lærer du om snøomvandling - fra en kornform til en annen - og hvilke tre dominerende prosesser som er i spill. Grunnleggende forkunnskap om snø er en fordel. Bruk av snøkunnskap til å vurdere skredfare er komplekst og krever mye praktisk erfaring.

*Vi jobber med en enklere modul om snøomvandling.

Quiz – Snøomvandling:

Her er en quiz for alle om snøomvandling på bakken. Klarer du å gjenkjenne kornformene?