Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Du og 8058 andre har bidratt til at snøskredvarslingen har blitt bedre

Publisert: 29.02.2024

Hittil i vinter har 8059 observasjoner delt i Varsom appen bidratt til at snøskredvarslene har blitt bedre og mer presise. Ved å dele det du ser og hører i fjellet får snøskredvarslerne på vakt vite hvordan forholdene i fjellet er, da blir også varslene bedre.

Person som ser skred i fjellet.
Foto: Foto: PetterHorthe// Regobs

En av de viktigste kildene til informasjon om snøforholdene i fjellet, er det som deles av observasjoner i Varsom appen og på regobs.no. Siden 1. desember 2023 er det sendt inn 8059 observasjoner, som alle er verdifulle fordi de forteller om forholdene ute i fjellet. Snøskredvarslerne som er på vakt følger hele tiden med på det som kommer inn av observasjoner, og snøskredvarslene på Varsom blir bedre desto mer observasjoner fra fjellet de er basert på.

Del faretegn som ferske skred og drønn

Det aller viktigste du kan dele er informasjon om faretegn. Ser du ferske skred (som dette: https://www.regobs.no/registration/380100), hører drønn (https://www.regobs.no/registration/380008), ser skytende sprekker eller fersk vindtransportert snø (https://www.regobs.no/registration/380150) meld det inn – det bidrar til at varslerne på vakt får oversikt over situasjonen og at varslene for området der du ferdes blir mer presise. 

Nå som været i Sør-Norge bedrer og roer seg litt, lurer vi på hvordan snøen i høyfjellet i er etter været de siste dagene. Har snødekket tilpasset seg vekten av den nye snøen, eller gir den fra seg faretegn?   

– At det går skred av seg selv eller at du som skikjører løser ut skred er tegn på at snøen er ustabil, forklarer Ingrid Skrede som er vaktleder i snøskredvarslingen.  

Drønn betyr at du kan påvirke svake lag

Mange steder i Nord-Norge, er snøoverflaten hard og avblåst, og det er stort sett vanskelig å løse ut skred. Likevel lurer det seg vedvarende svake lag i snødekket, og om du det drønner («whumph») fra snøen når du går over, så er det et tegn på at du kan påvirke det svake laget. Da er det grunn til å ferdes varsomt i terreng som er brattere enn 30 grader og terrenget under. Om snødekket sprekker opp og sprekken skyter bortover, så viser det også at snøen er ustabil.  

–  Faretegn som drønn og skytende sprekker er viktig informasjon for både varslerne på vakt og for de som kommer etter deg i fjellet. De som kommer etter deg vil jo ikke høre det drønnet du hørte, siden du allerede har fått laget som drønnet til å kollapse, sier Skrede.

Meld inn faretegn som skytende sprekk
Om snøen sprekker opp og sprekken skyter bortover er det et tegn på at snøen er ustabil. Meld det inn i Varsom appen, så blir andre advart.  Fotomontasje: NVE

Løs puddersnø eller knallhard skare?

En skikjørers store, tørre drøm er mengder med løs, ubunden snø. Det er det for så vidt for en snøskredvarsler også, men vår bekymring er alltid om det kommer til å blåse opp, slik at den fine, ubudne snøen heller blir djevelske fokksnøflak som det kan være lett å løse ut skred i.

– Informasjon om hvordan snøen i overflaten er, er derfor kjærkommen sier Skrede.

Meld inn mengde løs snø
Mye løs snø? Meld det inn i Varsom appen. Varslerne på vakt blir nok litt misunnelige, men mest av alt er de nok bekymret for om og når det kommer vind. Fotomontasje: NVE