Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredfare i områder som ikke har daglig varsling

Publisert: 27.02.2024

Der hvor det er bratt nok kan det løsne snøskred. Det gjelder uansett om du ferdes i en region som har daglig oppdaterte snøskredvarsler eller i områder utenfor en slik region.  I går løste skiløpere ut et skred på Gålå som ligger utenfor en av våre ordinære varslingsregioner.  

Skiløperutløst skred på Gålå – 26. februar 2024
Foto: Foto: Anders // Regobs

Ikke alle steder i landet har daglig oppdaterte snøskredvarsler, men betyr ikke at det ikke kan gå snøskred der. Der hvor det er bratt nok og snø kan det løsne snøskred. Det gjelder uansett om du er i en varslingsregion, om du går på fjellskitur i Rondane, kjøre offpist rundt alpinanleggene eller går på trugetur i Lierne.

Både forrige uke og denne uken har det vært rapportert om skiløpere som har løst ut skred både i varslingsregionene og utenfor varslingsregionene, slik som her på Gålå og her i Alvdal.

Bruk bratthetskartene

– Vi ønsker å minne folk på at de må være bevist på hva slags terreng de ferdes i. Der det er bratt nok kan det løsne skred, sier Ingrid Skrede som er vaktleder i snøskredvarslingen.

Et godt råd er å bruke bratthetskartene i Varsom appen når du planlegger tur. Da kan du legge ruten utenfor skredterreng. Bratthetskartene er tilgjengelig i Varsom appen, i SeNorge, Regobs.no, ut.no blant andre.

– Unngå skredterreng om du ikke kan argumentere for hvorfor det er trygt er rådet fra oss, sier Skrede.

Vær ekstra obs rundt tregrensen

Om du er på tur, del det du ser og hører med andre.  Det er ekstra viktig om du ferdes i regioner som ikke er har daglig oppdaterte snøskredvarsler. Dine observasjoner kan bidra til at andre tar tryggere valg i vinterfjellet. Basert på de observasjonene vi har fått inn fra deler av Sør-Norge nå, kan det virke som om områder rundt tregrensen kan være spesielt utsatt.

–  Rundt tregrensen er ofte fokksnøen i overflaten såpass myk at du klarer å påvirke den, samtidig som at snøen har bundet seg til flak som kan løses ut som flakskred. Det gjør områder rundt tregrensen ekstra utsatt, avslutter Skrede.

Skiløperutløst skred i Alvdal, fredag 24. febr. 2024
Skiløperutløst skred i Alvdal, fredag 24. febr. 2024