Hopp til hovedinnhold

Våren er ideell for skiturer

Publisert: 16.05.2023

Lengre dager og generelt mer stabil snø legger til rette for flotte fjelleventyr. Imidlertid er det flere alpine farer som krever forsiktighet og oppmerksomhet

17. mai og god stemning høyt til fjells. Foto: Malene Blikken Haukøy

En slik alpin fare er skavler. De dannes langs rygger og egger på grunn av vindavsetning gjennom hele vinteren. Skavler kan være villedende, da de kan virke stabile, men kan kollapse under vekten av en skiløper og føre til potensielt dødelige fall. Skavler er spesielt ustabile når de svekkes av sol, høye temperaturer eller regn. Hold trygg avstand fra skavler og unngå å ferdes på eller under dem.

En annen fare å være oppmerksom på er bresprekker. Mange skiturer som er populære om våren, innebærer å ferdsel på breer. Om våren er mange bresprekker skjult av lag med snø, som kalles snøbroer. Snøbroer svekkes av høye temperaturer, og øker sannsynligheten for at de kollapser. Tidlig om morgenen, etter en kald og klar natt, er de vanligvis mer stabile. Generelt sett bør skiløpere utvise forsiktighet når de krysser breer og være utstyrt med riktig utstyr som tau og sele for å redusere konsekvensene ved å falle i en bresprekk.

Sist, men ikke minst har vi faren for utglidning. Når temperaturene varierer kraftig gjennom døgnet, vil snøoverflaten stedvis bli hard og isete. Dermed øker faren for utglidning. Skiløpere bør bruke utstyr som skarejern, stegjern og isøks i bratte og utsatte områder.

Å være oppmerksom på disse farene og ta riktige forholdsregler er avgjørende for tryggere, mer risikobeviste vårskiturer.