Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Vinterferien i Sør-Norge starter med betydelig snøskredfare

Publisert: 15.02.2024

Grumsete vær på fredag gir betydelig snøskredfare i flere regioner. På lørdag ventes det bedre vær og de som skal til fjells oppfordres til å sjekke oppdatert skredvarsel på Varsom.no og i Varsom app.

Naturlig utløst skred i Sogndal.
Naturlig utløst skred i Sogndal 15. februar 2024. Foto: Foto: Kristina@VLFK // Regobs

Betydelig snøskredfare på fredag

Skifolk i flere deler av landet står klar til å starte årets vinterferie kommende helg. Vinterferiestarten byr på nysnø og vind og forbigående mildvær flere steder i Sør-Norge.

– Været på fredag gir betydelig snøskredfare i flere regioner, og skred kan løsne av seg selv, sier Karsten Müller som er vaktleder i Snøskredvarslingen i NVE.

Lavtrykket som er på vei innover Sør-Norge på fredag har med seg både mild luft, vind og nedbør. Der det blir som mildest venter vi at det kan løsne våte skred av seg selv, mens i fjellet er det vinden som vil skape problemer på fredag.

Bedre vær, men lett å løse ut skred

Lørdag ser det bedre ut værmessig, men hvilke skredproblemet som vil møte skikjørerne etter været på fredag er foreløpig litt usikkert. Trolig må du forholde deg til våt snø på Sørvestlandet, ustabil fokksnø i høyden og vedvarende svake lag i snødekket i de andre regionene. Mange steder venter vi moderat snøskredfare i helgen.

– Det som er viktig å huske på med faregrad 2-moderat snøskredfare, er at det kan innebære at det enkelte steder kan være lett å løse ut skred som kan bli store nok til å skade deg eller i verste fall ta livet av deg, minner Müller på.

Utfordringen er å vite hvor disse stedene er. Lær deg å gjenkjenne og håndtere skredproblemene i skredvarslet. Der det er vedvarende svake lag i snødekket skal du være ekstra oppmerksom. Er du usikker er det best å holde seg unna skredterreng.

– Vi anbefaler å sjekke snøskredvarslene i Varsom appen når varslene er oppdatert fredag ettermiddag, sier Müller.

Skal du i skibakken i vinterferien?

Husk at bakker/heng som ikke er preparerte må behandles som alt annet skredterreng.

– Er det bratt nok kan det løsne skred, minner Müller på.

Her kan du lese mer råd for off-pist kjøring utenfor skisentrenes preparerte løyper: Til deg som skal kjøre utenfor preparerte skiløyper i vinterferien | Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) (ntb.no)

Skiløperutløst skred

 I helgen kan det være lett å løse ut skred i fjellet i Sør-Norge. Foto: MrKrismo // Regobs