Hopp til hovedinnhold

Til deg som skal kjøre utenfor preparerte skiløyper i vinterferien

Publisert: 12.02.2024

Det er snart vinterferie og mange har planer om en tur i skibakken. Flere velger også å kjøre utenfor skianleggenes preparerte løyper. Om området rundt skianlegget er skredterreng, må man være klar over at det er en risiko for å bli tatt av snøskred.

Gjør deg kjent med hvor det er snøskredterreng i skianlegget før du drar dit. Foto: Verimedia AS

– De siste årene har flere barn og unge blitt tatt av snøskred i nærheten av skianlegg. Mange er kanskje ikke klar over det, men velger man å kjøre utenfor preparerte løyper må dette behandles som hvilket som helst annet toppturterreng. Generelt vil vi oppfordre foreldre til å sjekke hvor det kan gå snøskred og ikke la barn og unge ta seg ut i slikt terreng, sier snøskredvarsler i NVE Emma Julseth Barfod. 

Du kan sjekke snøskredterreng i Varsom-appen

Snøskredterreng er terreng som er 30 grader eller brattere. Det er viktig å gjøre seg kjent med hvor det er snøskredterreng rundt skianlegget før du kjører utenfor preparerte bakker. 

– Husk at i preparerte løyper og utenfor snøskredterreng slipper du å bekymre deg for å bli tatt av snøskred, sier Barfod.

Fire råd til deg som kjører utenfor preparerte løyper og i eller nært snøskredterreng:  

  1. Last ned Varsom-appen og sjekk snøskredfaren på Varsom. Snøskredfaren er normalt størst over skoggrensen og i overgangen mellom snaufjell og skog.  
  2. Kjør alltid med skredsøker, spade og søkestang. Bruk eventuelt ballongsekk. Tren på bruk av utstyret.  
  3. Kjør alltid flere sammen, men hold avstand ned bratte heng. Stopp kun på trygge og oversiktlige steder.  
  4. Vurder terrenget rundt deg. Er du i en terrengfeller? Hva skjer hvis det løsner et snøskred?