Hopp til hovedinnhold

Fare for å løse ut store skred både i Nord- og Sør-Norge

Publisert: 24.11.2023

Det er betydelig skredfare mange steder. Vær klar over at selv om været roer seg er det lett å løse ut skred. Her får du en status på snødekket inn mot sesongstart for snøskredvarslingen 1. desember.

Nysnøen som har kommet er ustabil

Det har kommet mye snø de siste dagene i kombinasjon med mye vind, som har dannet fokksnøflak. Spesielt på Nordvestlandet har det kommet mye snø, men også Nordland har fått sitt. Mens været har stått på de siste dagene har det løsnet skred av seg selv, og nå er det lett for skiløpere å løse ut skred. Der det har kommet mest snø kan skredene bli store. Husk også at selv små skred kan være farlige tidlig på vinteren i kombinasjon med terrengfeller, for eksempel oppstikkende stein.

Svake lag av kantkorn eller rim mange steder

Observasjoner viser at det finnes svake lag av kantkorn eller rim mange steder. Spesielt i NordNorge, på Nordvestlandet og på Svalbard. Det renner inn med observasjoner via Varsom-appen, om drønn og skytende sprekker i snøen. Faretegn er en klar indikasjon på at det er skredfare. At det finnes svake lag av kantkorn eller rim betyr også at forholdene kan forbli ustabile lengre enn man skulle tro. Sjekk Varsom-appen / regobs.no for å se etter observasjoner på faretegn om du har tenkt deg ut på tur. Med Varsom-appen kan du også dele observasjoner med andre eller planlegge tur.  Vi oppfordrer deg til å planlegge turen din utenom skredterreng pga stor usikkerhet i hvor ustabile forholdene er nå.

Daglig snøskredvarling fra 1. desember

Inntil 1. desember publiserer vi kun snøskredvarsel ved faregrad 4 – stor skredfare, eller faregrad 5 – meget stor skredfare. Vi følger likevel med været og på det som kommer inn av snøobservasjoner via Varsom-appen / regobs.no.

Vil du forberede deg til vinteren kan du ta en tur innom snøskredskolen. På snøskredskolen kan du lære om vurdering av skredfare, hvordan du kan unngå skredterreng, bruk av varsel, og om kameratredning.  Vinteren 2022/23 lanserte vi også en interaktiv snøskredskole der du kan teste deg selv etter å ha gjennomgått innholdet.