Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarslingssesongen er over for i år

Publisert: 04.06.2024

Sesongen med daglig, regional snøskredvarsling ble avsluttet 31. mai. Da hadde våren og sommeren overtatt flere steder i fjellet.

Foto: Rune@obskorps // Regobs

31. mai avsluttet snøskredvarslingen sesongen med daglig, regional varsling. De siste varslene bar preg av at en del snøskredvarslere var tatt ut i streik.

13500 observasjoner

En viktig del av snøskredvarslingen er det som deles av observasjoner gjennom Varsom appen eller på web. Siden 1. november har det kommet inn over 13500 observasjoner av snø, vær og stabilitet.

¼ av observasjonene kom fra vårt faste observatørkorps. De utgjør ryggraden av varslingen, og uten at de tar sine vante turer til fjells i all slags vær, kikker ned i snøen med argusøyne og lupe og rapporterer det de ser og hører, ville snøskredvarslingene hatt et mye dårlig utgangspunkt for å beskrive forholdene i fjellet. Takk for innsatsen!

Takk også til alle de frivillige som delte det dere så og hørte med oss og andre i Varsom appen. Mer enn 40 % av observasjonene denne vinteren kom fra frivillige. Det er superbra! Ved å dele det vi ser og hører hjelper vi hverandre å ta gode valg i fjellet.

Skikjøring i sommersnø kan også være skredfarlig

Selv om det nå går mot sommer er det noen av oss som ikke legger skiene i boden. Til dere: Husk at så lenge det er snø og bratt nok vil det alltid være er risiko fro snøskred. Husk at selv små skred kan få deg ut av balanse og ha store konsekvenser om du er på feil sted, slik som i nærheten av terrengfeller. Du kan lese flere råd om skikjøring i sommersnø her: Snøskredfare i vår- og sommersnø | Varsom.no

1.desember 2024 starter vi opp igjen med den regionale snøskredvarslingen. Frem til da holder vi et våkent øye med forholdene, og vil varsle om skredfaren skulle bli stor (faregrad 4) eller meget stor (faregrad 5).

God sommer!