Hopp til hovedinnhold

Stå opp tidlig hvis du skal ut på tur i helgen

Publisert: 11.05.2023

Sol og varme styrer nå skredfaren over hele landet. For å minimere skredfaren og finne godt skiføre er det viktig å starte turen tidlig på morgenen. På Svalbard blir det betydelig skredfare i helgen.

Løssnøskred i Romsdal 9. mai. Foto: Erlend@mrfylke / regobs.no

Du kan løse ut våte løssnøskred i bratt terreng

I hele landet er det nå våt snø i fjellet. Når snøen er våt og myk i overflaten er det mulig å løse ut våte løssnøskred. Disse skredene løsner ofte av seg selv, for eksempel når sola varmer opp snøen i bratte solhellinger. Som skiløper eller skuterkjører kan du også løse ut våte skred i bratt terreng, typisk 35 grader bratt eller brattere.

Våte løssnøskred blir ofte små, men de kan også bli store nok til å begrave en skikjører, som på bildet over. Uansett størrelse er det viktig å huske på at skred kan dra deg med utfor bratte skrenter og stup eller inn i steiner og lignende. Vær derfor ekstra forsiktig i nærheten av terrengfeller.

Start tidlig på tur, unngå sugeføre

Skal du ut på tur vil det være svært lurt å starte så tidlig som mulig. Dette gjelder spesielt dersom det er nattefrost, da vil snøen være gjenfryst, hard og stabil tidlig på dagen, og bli våt, løs og ustabil utover dagen - typisk vårføre.

«Starter du på tur tidlig om morgenen kan du følge med på hvordan snøen utvikler seg utover dagen. Du kan snu akkurat når det begynner å bli litt våt løssnø helt øverst og fin styresnø. Da får du trygge forhold på tur og en fin nedkjøring i tillegg», forteller vaktleder i snøskredvarslingen, Markus Landrø.

Hold god avstand til skavler

Skavler svekkes i varmen og kan knekke. Hold derfor god avstand til skavler, og unngå opphold i terreng under skavler.

Mer om snøskredfare i vår- og sommersnø finner du på her.

Vil du være helt skredtrygg bør du unngå skredterreng. Vil du lære mer om skred, eller hvordan du kan planlegge en tur utenfor skredterreng kan du sjekke ut snøskredskolen. Der finnes det også et interaktivt grunnkurs.

Svært lett å løse ut skred på svalbard i helgen

På svalbard blir det en markant endring i skredfaren i helgen. Det kommer væromslag med nysnø og kraftig vind som kan føre til at skred blir svært lette å løse ut. Følg med på oppdaterte varsel på varsom.no gjennom helgen.