Hopp til hovedinnhold

Atmosfærisk elv kan gi økende fare for snøskred, sørpeskred, jordskred og flom i helgen

Publisert: 12.12.2023

NVE sender ut en forhåndsmelding om at det kan komme farevarsler for flom og skred inn mot helgen.

– Værprognosene for den meldte atmosfæriske elven er usikre, men et brått væromslag med milde temperaturer, regn og vind kan føre til flom og skredfare. Derfor gir vi beskjed om at vi kan komme til å sende ut farevarsler for Vestlandet, Midt-Norge og Nordland for kommende helg. For snøskred betyr dette at vi kan få faregrad 4 (rødt), sier vaktleder i NVE Markus Eckerstorfer. 

Det er for tidlig å si noe om varslingsnivå og hvilke konsekvenser væromslaget kan få, men samfunnet bør være forberedt på en del utfordringer kommende helg.

– Veier kan bli stengt og en bør holde god avstand til bratt terreng. Abonner på farevarsler fra Varsom og bruk appen til å sjekke snøskredterreng og områder som er kartlagt for flom- og skredfare, sier Eckerstorfer.

Farevarselene for flom-, sørpe og jordskred som vil gjelde for lørdag sendes ut tidligst på torsdag. Farevarselet for snøskred som vil gjelde for for lørdag sendes ut tidligst torsdag ettermiddag.

Værutviklingen avgjør faregraden

Det er ventet store nedbørmengder og stigende temperaturer. Mange steder vil nedbøren komme som regn høyt til fjells. 

– Mye nysnø i fjellet og regn i lavlandet vil føre til naturlig utløste snøskred. Kraftig snøsmelting på grunn av milde temperaturer og regn kan føre til sørpeskred. Det kan også bli økt fare for jordskred og flomskred i bratte skråninger med mindre snø. Hvor mye nedbør som faktisk kommer, hvor høyt opp det regner og hvor store skred det kan gå vil være avgjørende for hvor stor faren blir, sier Eckerstorfer

I elver og bekker kan regn og snøsmelting føre til at vannet stiger raskt. Is og snøpropp i bekker og elver kan også føre til isgang og lokale oversvømmelser.

Snøskredfare i Nordland

I Nordland blir det trolig noe kaldere og nysnø vil være et større problem enn regn. Mange steder er det fra før et svakt snødekke. Det ventes at store mengder nysnø på dette vil føre til naturlig utløste skred, noen skred vil bli store.  

Mengden nysnø vil avgjøre hvor mange og hvor store snøskred som ventes. Det vil trolig bli store lokale variasjoner i hvor mye snø som kommer.