Hopp til hovedinnhold

Svært lett å løse ut snøskred i Nordland og på Vestlandet i helgen

Publisert: 08.02.2024

Skal du ut på tur i helgen bør du unngå terreng med fersk fokksnø. I Nordland og på Vestlandet kan det være svært lett å løse ut skred. I fjellet i Sør-Norge kan skred som løsner bli svært store.

Svært stort snøskred som løsnet ved Krossbu 7. februar.
Svært stort skred ved Krossbu, 7 feb. Foto: Kristin@SkredAS

Betydelig skredfare i Nordland lørdag

I Helgeland, Svartisen, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen er det varslet betydelig skredfare lørdag. Kraftig vind i Nordland fredag og lørdag vil gi ferske fokksnøflak i leheng som kan bli svært lette å løse ut.

– I Nordland bør du unngå terreng hvor det har lagt seg ferske fokksnøflak. Utsatt terreng er typisk bak rygger og i forsenkninger som er i le for vinden. Ser du snøfokk eller at fokksnøen sprekker opp der du er på tur, så er det et tydelig faretegn, sier vaktleder i snøskredvarslingen Gustav Pless.

Moderat skredfare i Troms og Finnmark, men fortsatt lett å løse ut skred

I Troms og Finnmark blir det mindre vind lørdag, men det kan fortsatt være lett å løse ut skred gjennom helgen. I tillegg til ustabil fokksnø er det svake lag av kantkorn i snøen i Tromsø, Lyngen, Indre Troms og Nord Troms. Dette gjør at man bær være varsom hvis man skal på tur i bratt terreng, forklarer Pless:

– I Troms finnes det fersk fokksnø som er ustabil, i tillegg til at det noen steder finnes svake lag av kantkorn høyt i snødekket. Flest faretegn har vi sett rundt tregrensa, så vær spesielt forsiktig der. Siden dette ikke har blitt observert over alt, så bør du gjøre gode vurderinger der du skal på tur! Er du usikker, unngå ferdsel i skredterreng.

Skred som løsner kan bli svært store i fjellet i Sør-Norge

I Jotunheimen, Indre Sogn og Hallingdal er skredfaren i hovedsak knyttet til svake lag av kantkorn i snøen. De svake lagene er stort sett vanskelige å påvirke, men de kan gi store eller svært store skred dersom noe først løsner. Disse observasjonene viser at skred kan bli store:

Vær obs på at skred kan fjernutløses, spesielt ved tyngre belastning på snøen, for eksempel med snøskuter.

Svært lett å løse ut skred på Vestlandet og Nordvestlandet

På Vestlandet og Nordvestlandet kan det bli svært lett å løse ut skred der det legger seg fokksnø i løpet av helgen. Fokksnøen kan legge seg på svake lage av kantkorn, og det kan derfor bli svært lett å løse ut skred.

– Det er litt usikkert hvor mye vind det blir, men hvis det blåser opp vil skredfaren raskt øke der hvor det legger seg fokksnø. Start gjerne turen tidlig på dagen og vær nede igjen før vinden øker på fredag. På lørdag bør du unngå terreng med fersk fokksnø. Snøfokk og ferske flak som sprekker opp er tydelige faretegn, sier Pless.