Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Offpiste-kjøring nær skianlegg i påska

Publisert: 21.03.2024

Påsken er høysesong for skikjøring. Dersom du skal kjøre utenfor de preparerte løypene anbefaler vi at du er varsom, og at du undersøker om det er skredterreng der du skal kjøre.

- Det er viktig å være klar over at å kjøre utenfor preparerte løyper nær skianlegg må vurderes på lik linje som når man er på topptur, sier snøskredvarsler i NVE Emma Julseth Barfod.

Undersøk hvor det er skredterreng

Det viktigste du gjør er å undersøke hvor det er skredterreng. Det er terreng som 30 grader og brattere der snøskred kan løsne. Last ned varsom appen og slå på bratthetskart for å se hvor det er terreng brattere enn 30 grader.

– Vi anbefaler at foreldre undersøker hvor det er skredterreng nært skianlegg, og ikke la barn og unge kjøre der alene. Det er også viktig å være klar over at det er flere barn og unge som har blitt tatt av skred de siste årene nær skianlegg, sier Barfod

Det kan være vanskelig å avgjøre om terrenget trygt.

  • Synes du det er vanskelig å forstå snøskredvarslet og gjeldene skredproblem bør du unngå å ferdes i skredterreng, sier Barfod
  • Les snøskredvarsel varsom.no

På varsom.no finner du daglig oppdatert snøskredvarsel. Hvis du er i eller nær skredterreng må du:

  • Lese varslet på varsom.no og forstå hva som er skredproblemet og unngå dette.
  • Ha med nødvendig skredrednings-utstyr

Faktaboks – Hva kjennetegner skredterreng?

Der terrenget er 30 grader og brattere kan skred løsne. På alle faregrader er det fare for at du kan løse ut skred i slikt terreng, så lenge det ligger snø der. Sannsynligheten er lavere på de lave faregradene. På de høye faregradene er det også fare for at skred kan løse av seg selv. Da må man også ha god avstand til bratte sider fordi skredene kan nå langt ut i slakt terreng under.