Fredag 31. mars var det mange snøskred i Troms og Finnmark og tre av disse hadde fatalt utfall med til sammen fem døde. NVE har i en ny rapport beskrevet situasjonen og evaluert eget arbeid med varsling og beredskap i forbindelse med hendelsen.
Den ordinære regionale varslingssesongen avsluttes 31.mai. Mens det varsles faregrad 1-liten i samtlige regioner i sør, er det lite som minner om sommer i lengst nord i Norge.
Stabile forhold mange steder, men enkelte store skred kan fortsatt løsne. Hvordan henger det sammen?
Lengre dager og generelt mer stabil snø legger til rette for flotte fjelleventyr. Imidlertid er det flere alpine farer som krever forsiktighet og oppmerksomhet
Sol og varme styrer nå skredfaren over hele landet. For å minimere skredfaren og finne godt skiføre er det viktig å starte turen tidlig på morgenen. På Svalbard blir det betydelig skredfare i helgen.
Sist uke har det lagt seg fersk fokksnø i fjellet i stort sett hele landet. Forholdene i fjellet kan være mer kompliserte enn man kanskje forventer på denne tiden av året.
NVE utvikler et kart som kan gjøre det lettere å velge tryggere turer. Nå trenger de hjelp fra brukerne.
Vi er i en utfordrende tid å varsle. Snødekket både i nord og sør har gått fra vinter til vår, men ikke kommet så langt at snødekket har blitt isotermt til fjelltopphøyde. Vi har lagdelt snø med både svake kantkornlag og skarelag som begge er faktorer som spiller inn for å få store våte flakskred. Det som også er viktig å være klar over at det kan være forsinkelser i snødekket, som gjør at de store våte skredene ikke skjer nødvendigvis når temperatur eller regnmengden er på topp, i motsetning til våte løssnøskred
Store deler av Nord-Norge har badet i sol de siste dagene og det fine været ser ut til å holde seg noen dager. Skifolket i sørøst må smøre seg med tålmodig til finværet vender tilbake neste uke. Når solen og finværet styrer snøskredfaren er timingen viktig.
«Rundt Longyearbyen er det betydelig snøskredfare og vi følger tett med om situasjonen ikke bli enda verre. Lengre nord og sør på Svalbard ventes det allerede stor snøskredfare.» sier vaktleder Karsten Müller.
Våren er i anmarsj
102 personer er omkommet i snøskred siden vinteren 2009. Mange av disse er tilreisende på topptur. Her er tre filmer som hjelper å forstå utfordringene de står overfor - og hvordan Norge er annerledes enn Alpene.
Hjelp oss å spre filmene slik at alle som skal på topptur i Norge har sett dem.
Krevende forhold ved inngangen til påsken 2023.
Store til svært store skred ventes å løsne naturlig torsdag kveld og fredag i deler av Troms og Finnmark. Skredene kan nå langt ut i flatere terreng og påvirke infrastruktur og bebyggelse.
Det er ventet stor snøskredfare nord i Troms og i Vest-Finnmark torsdag og fredag. Det er fare for at det vil løsne store skred av seg selv. Enkelte skred kan også bli svært store og nå langt utover flatere områder. Snøskredvarslingen / NVE anbefaler å unngå alt skredterreng, både løsneområder og utløpsområdene for skred.
Det er fremdeles tidlig å si hvordan snøskredfaren vil være i påskeferien, men slik det ser ut nå kan det være at et av de skredproblemene vi vil måtte forholde oss til i påsken er det beryktete «vedvarende svake lag».
Hva slags terreng du legger påsketuren i er avgjørende for om du utsettes for snøskredfare eller ikke. Bruk kartverktøyene som finnes og planlegg for trygge påsketurer.
Sterk vind og stedvis mye nysnø vil først være årsaken til den økte snøskredfaren, deretter er det mildværet som får skylda.