Torsdag formiddag er det flom på gult eller lavt oransje nivå i flere elver vest i Agder, i Rogaland og i Vestland fylke som følge av mye regn. Regnværet er ventet å trekke østover i løpet av torsdag, noe som fører til økt fare for flom, jord-, og flomskred også for store deler av Østlandet.
Ta et bilde av flom eller overvann og legg det inn i Varsom-appen. Bildene hjelper ditt nabolag og din kommune med å få oversikt under en hendelse. Dette kan seinere være med på å redusere skader fra fremtidig flom og overvann.
Først denne helgen, en drøy måned etter ekstremværet Hans, kan flom- og jordskredvarslingen ved NVE nedgradere de siste varslene. Vannstanden i Mjøsa, Randsfjorden og Tyrifjorden har sunket sakte og lenge, og vil nå grønt nivå tidlig på søndag.
Drammenselva ved Mjøndalen bru er nå over flomtoppen, men fremdeles på oransje nivå. Det er fortsatt rødt flomvarsel for Randsfjorden og Tyrifjorden, og vannstanden i innsjøene har flatet ut. Sperillen og Krøderen synker og vil komme ned på gult nivå de neste dagene.
Vannføringen i Drammenselva ved Mjøndalen er nær sin flomtopp. Det er fortsatt rødt flomvarsel for Randsfjorden og Tyrifjorden, og vannstanden her er svakt stigende. I Sperillen og Krøderen er flomtoppen nådd og vannstanden på vei ned.
Som følge av mye regn de siste dagene opprettholdes rødt flomvarsel for Randsfjorden og Tyrifjorden. Vannføringen i Drammenselva øker og venter å nå sin flomtopp på tirsdag, på høyt oransje nivå ved Mjøndalen.
Som følge av mye regn de siste dagene er flomvarselet for Randsfjorden, Tyrifjorden og Sperillen, søndag oppjustert til rødt nivå fra mandag morgen. Dette er igjen en svært alvorlig situasjon som kan føre til omfattende konsekvenser og skader.
Kraftig regn natt til søndag har ført til lokale oversvømmelser, overvann, vann i kjellere og noen jordskred i store deler av Viken og Oslo. Som følge av mer regn enn ventet, er flomvarselet for øvre deler av Drammensvassdraget oppjustert til oransje nivå fra søndag.
Som følge av stadig påfyll med mye regn forlenges flom- og jordskredvarslene på Østlandet. Det ventes at elver og innsjøer i både Glomma- og Drammensvassdraget vil stige de nærmeste dagene. Flomvarselet for nedre deler av Drammenselva er oppjustert til oransje nivå fra søndag.
Jordskredfare på gult nivå for deler av Innlandet og Viken opprettholdes. Flomvarsel på rødt, oransje og gult nivå.
Jordskredfaren opprettholdes på gult nivå for Innlandet og Viken. Fortsatt rødt flomfarevarsel for Tyrifjorden og Randsfjorden, og oransje flomfarevarsel for Mjøsa, Glomma sør for Vorma og i nedre deler av Drammenselva.
Fortsatt jordskredfare på oransje nivå for Østlandet, og flomvarsel på rødt og oransje nivå. Det er ventet kraftige regnbyger over Østlandet tirsdag ettermiddag og kveld.
I forbindelse med at det ventes styrtregn over Østlandet på tirsdag er jordskredfarevarselet oppjustert til oransje. I tillegg er det flomvarsel på rødt- og oransje nivå og Met har sendt ut gult farevarsel om styrtregn.
Søndag 13.08.2023 kl 13:54: Flomtoppen er nådd de aller fleste steder, men vannstanden i de store innsjøene vil holde seg på et høyt nivå de neste dagene. Vassdragene er generelt svært sårbare for mer regn og vi følger nøye med på situasjonen i dagene fremover.
NVE opprettholder flomvarsel på rødt nivå for Drammensvassdraget og for nedre deler av Glomma. Jordskredvarsel opprettholdes på gult nivå, og utvides også til å gjelde for kommunene nord i Innlandet. Jordskredfaren vil være mest knyttet til mulig erosjon og utglidninger langs de flomstore elvene.
NVE opprettholder flomvarsel på rødt nivå for Drammensvassdraget og nedre deler av Glomma. Jordskredvarsel opprettholdes på gult nivå. Utglidninger langs de flomstore elvene kan forekomme, både der elvene graver under flom og når flommen synker.
NVE oppjusterer til rødt flomvarsel for Glomma nedenfor samløpet med Vorma. Tilsiget til Øyeren er større enn forventet og vannstanden i Øyeren kan nå flomnivå som under storflommen i 1995.