Det er kommet mye regn i løpet av natten. Det gjelder særlig i Innlandet og Trøndelag. I flere elver øker vannføringen fortsatt. Mye vann skal transporteres nedover vassdragene, og det er fortsatt fare for flom og jordskred de neste dagene.
Det er fortsatt oransje farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlige deler av Trøndelag. Det er ventet mye regn i løpet av en 12 timers periode. Det betyr at små og bratte vassdrag, elver, bekker og skråninger vil reagere raskt og være spesielt utsatt for flom og skred – og ikke bare de store elvene som Glomma og Gudbrandsdalslågen.
NVE har oppjustert til oransje farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag for mandag. Årsaken er at det er ventet store mengder regn. Det er fremdeles stor usikkerhet knyttet til plasseringen av regnet, og det må forventes at varselet kan bli oppjustert innen mandag ettermiddag.
NVE varsler gult farenivå for flom og jordskred for deler av Østlandet og sørlig del av Trøndelag for mandag. Årsaken er et svært vått værsystem som beveger seg sørøst fra og opp mot Norge. Det er fremdeles stor usikkerhet hvordan været vil utvikle seg og plasseringen av nedbøren, men det må forventes at varselet kan bli oppjustert søndag eller mandag.
I går sendte NVE ut oransje farevarsel for flom, jordskred og flomskred for deler av Sør- og Østlandet, på tirdag og onsdag. Flere har blitt rammet av flom- og jordskredhendelser i Telemark, Buskerud og Innlandet. Mange veier er stengt på grunn av lokale oversvømmelser, flom eller jordskred. Vannføringen har nådd oransje og rødt nivå i flere små vassdrag i Telemark, Buskerud og i den sørligste delen av Innlandet. Artikkelen er oppdatert kl. 14:30.
NVE har sendt ut oransje farevarsel for flom, jordskred og flomskred for deler av Sør- og Østlandet, på tirdag og onsdag. Oransje nivå er en alvorlig situasjon og kan føre til skader på veier og bebyggelse.
En feil i snøkartene i SeNorge førte til at kartene viste altfor mye snø på deler av Hardangervidda og Haukeli i sommer. Den feilen er nå rettet, og i dag er det like snøfritt i kartet som i virkeligheten.
Grunnvannsnivået er lavt og synkende i deler av Nord-Norge, noe som fører til stedvis liten vannføring i bekker og elver. På Sør- og Østlandet er situasjonen preget av høyt grunnvannsnivå og uvanlig stor vannføring for årstiden.
En episode med styrtregn har ført til store flomskader i Bø kommune mandag 22. juli. En ny episode med styrtregn ventes tirsdag 23. juli ettermiddagen og kveld i deler av Østlandet.
Sesongen med daglig, regional snøskredvarsling ble avsluttet 31. mai. Da hadde våren og sommeren overtatt flere steder i fjellet.
Det ventes høy vannstand i Mjøsa de kommende dagene. Mjøsa er ventet å nå toppen i løpet av helgen på et moderat flomnivå (gult).
Vi er inne i en uke med ustabile luftmasser noe som har ført til sesongens første styrtregnvarsel. Styrtregn kan føre til utfordringer med overvann i tettbygde strøk, og endringer i bekke- og elveløp, og jord- og flomskred der regnbyene treffer.
Det ligger fremdeles en god del snø i høyfjellet. Dersom det ikke kommer mye regn de neste ukene, vil resten av vårflommen i Sør-Norge neppe føre til de store skadene.
Snøsmelting de neste dagene gir flom på gult nivå. I flere elver forventes flomtoppen i løpet av langhelgen fredag-mandag på gult eller lavt oransje nivå.
Stigende temperatur og frostfrie netter setter fart på snøsmeltingen i Nord-Norge. Regn de kommende dagene i kombinasjon med snøsmelting kan gi raskt økende vannføring i små og middels store elver. Det er foreløpig ikke utsikter for større flom i de store elvene.
Høye temperaturer gir stor snøsmelting i fjellområdene på Sør- og Østlandet de neste dagene. Vannføringen øker i bekker og elver, spesielt i Drammensvassdraget, men de høye vannføringene vil ikke føre til store skader.
Evalueringen fokuserer på fylkene Nordland, Troms og Finnmark for dagene som var omfattet av ekstremværet «Ingunn», altså onsdag 31.januar og torsdag 1.februar, og evaluerer hvor godt snøskredvarslene «traff».