Hopp til hovedinnhold

Uten mye regn blir resten av vårflommen udramatisk i Sør-Norge

Publisert: 23.05.2024

Det ligger fremdeles en god del snø i høyfjellet. Dersom det ikke kommer mye regn de neste ukene, vil resten av vårflommen i Sør-Norge neppe føre til de store skadene.  

Det lå mer snø enn normalt i fjellene i Sør-Norge i år, men vårflommen i Sør-Norge har så langt forløpt uten stor dramatikk. Dette skyldes de gunstige værforholdene, med veksling mellom varmere og kjøligere temperaturer og lite regn. Det har gjort at snøsmeltingen har strukket ut i tid.

Nå er det meste av snøen smeltet opp til 1000 meter over havet. Høyere til fjells ligger det fremdeles mye snø og snøsmeltetoppen ligger fremdeles frem i tid.

– Dersom vi ikke får mye regn de neste ukene vil resten av vårflommen i Sør-Norge, som i  Gudbrandsdalen og  Drammensvassdraget, neppe føre til store skader. Skulle vi derimot få store regnmengder, kan vårflommen likevel nå oransje eller rødt farenivå, sier flomvakt i NVE Elin Langsholt.

I Trøndelag er det nå lite snø igjen. I Nordland og deler av Troms er det nå mindre snø enn normalt for årstiden.

– Etter et par kjølige dager, er det ventet varmere vær og moderate nedbørmengder i kommende tidagersperiode. Dette bidrar til at sannsynligheten for en vårflom på oransje nivå er liten i år. I indre deler av Troms og deler av Finnmark er det fortsatt mye snø. Med dagens værmelding er likevel sannsynligheten for skadeflom liten også her, sier Langsholt.