Hopp til hovedinnhold

Ny pris til Varsom.no

Publisert: 18.04.2024

Varsom flom- og jordskredvarslingen (NVE) og værvarslingen (MET) belønnes av Norsk hydrologiråd for formidlingen om været, flommene og jordskredene under ekstremværet Hans.

Prisen ble delt mellom NVE og MET, her representert ved Heidi A. Grønsten (NVE) og Håkon Mjelstad (MET). Foto: NVE.

I 2018 vant Varsom prisen som årets IT-fyrlykt i offentlig sektor for sine gode verktøy til distribusjon av brukertilpassede naturfarevarsler. I år har Varsom blitt tildelt en ny pris, denne gangen av Norsk hydrologiråd. Prisen for god hydrologisk formidling ble gitt til flom-, jordskred- og værvarslingstjenesten ved NVE og MET (varsom.no) for deres formidling under ekstremværet Hans i august 2023.

Enorme regnmengder, over 100 millimeter på to til tre dager over store områder, førte til svært store flommer i mange elver og over 750 løsmasseskred. Dette resulterte i omfattende skader på hus, eiendommer og infrastruktur. Les mer om ekstremværet «Hans» på Naturhendelser - Oversikt (varsom.no)

Ifølge juryen i Norsk hydrologiråd ga flom og jordskredvarslingen (NVE) og værvarslingen (MET) tidlige varsler om ekstremværet og mulige konsekvenser. Dette gjorde at berørte parter kunne forberede seg. Juryen roser varslernes synlighet og klare informasjon under kriser, og deres evne til å kommunisere usikkerhet. De var også aktive i media, og ga utfyllende informasjon på Varsom.no, noe som bidro til en faglig solid og autoritativ formidling.

Les mer her om juryens begrunnelse (Norsk hydrologiråd).

NVE arbeider kontinuerlig med å utvikle brukerorienterte tjenester og god kommunikasjon med kommunene. I løpet av 2023 har vi gjennomført flere eksterne brukerundersøkelser for å få innsikt blant annet i hvordan kommuner som ble berørt av Hans, oppfattet og forsto informasjonen fra oss. Vi har flere prosjekter for å bedre forstå hvordan kommuner håndterer naturfarevarsler og hva deres behov er.

- Vi er stolte over Hydrologirådets pris, og at innsatsen vår med flom- og jordskredvarsler under Hans ble sett og anerkjent. Det gir inspirasjon til å fortsette arbeidet med å forbedre informasjonen vi gir på Varsom. Der gir brukerundersøkelsene verdifull innsikt om ulike behov. I samarbeid med Meteorologisk institutt vil vi arbeide for å levere mer presise, nyttige og konsekvensbaserte naturfarevarsler som kan bidra til bedre beredskap og krisehåndtering i kommunene, sier Hege Hisdal, direktør i NVE.

Meteorologisk institutt (MET) har i samarbeid med NVE og NRK det siste året også jobbet med hvordan vi varsler og formidler farlig vær og andre naturfarer. Dette arbeidet har båret frukter, og nå starter etatene oppfølgingen og planleggingen av å iverksette noen endringer og videreutvikle varslingen i fellesskap. Kan bedre språk i farevarsler gjøre dem enklere å forstå? (met.no)

- Meteorologisk institutt er svært glade for at vi sammen med vår gode samarbeidspartner NVE fikk denne prisen. Gjennom vårt daglige samarbeid og mange felles prosjekter opplever vi også at vi er med på å sikre en god varslingstjeneste knyttet til mye vann og relaterte konsekvenser, sier Bård Fjukstad direktør i Meteorologisk institutt.