Hopp til hovedinnhold

Høy vannføring, men venter ikke store skader

Publisert: 10.05.2024

Høye temperaturer gir stor snøsmelting i fjellområdene på Sør- og Østlandet de neste dagene. Vannføringen øker i bekker og elver, spesielt i Drammensvassdraget, men de høye vannføringene vil ikke føre til store skader.

Snøsmelting i fjellet. Foto: NVE/Stig Storheil

Snøsmelting gir høy vannføring i elver og bekker de neste dagene

– De neste dagene er det ventet høye temperaturer, men lite regn. Høye temperaturer fører til stor snøsmelting som gir høy vannføring i elver og bekker de neste dagene. Selv om vannføringen kan nå gult flomnivå i enkelte elver, vil ikke dette gi store skader. Derfor sender vi ikke ut noe flomvarsel for helgen, sier flomvarsler i NVE Ann-Live Øye Leine.

Det er fortsatt været som er den avgjørende faktoren for om vi får en vårflom på gult, oransje eller rødt nivå. Hvis vi de neste ukene får en kombinasjon med mye regn og høye temperaturer på kort tid, kan vi oppleve flommer på gult, oransje og rødt nivå.

Reduser flomskader ved å gjøre forebyggende tiltak

NVE anbefaler kommuner, næringsliv og alle som bor langs flomutsatte elver og innsjøer å gjøre forebyggende tiltak for å unngå skader. Forebyggende tiltak innebærer for eksempel å sørge for at nærliggende bekker, veigrøfter, kulverter og rister er åpne.

NVE har løpende og tett dialog med regulanter i Glomma-, Drammen-, Numedalslågen og Skiensvassdraget. Regulantene er godt forberedt, og NVE har allerede gitt tillatelse til forhåndstapping av flere vannmagasiner som et tiltak for å redusere flomskader.

NVE oppfordrer folk som bor i nærheten av elver og bekker om også å abonnere på flom- og jordskredvarsler fra varsom.no.

Du kan lese mer om forebyggende tiltak på Varsom.no.