Hopp til hovedinnhold

Tørke-, flom- og jordskredåret 2023

Publisert: 07.01.2024

Året 2023 vil bli husket som året da Sør-Norge ble rammet av ekstremværet «Hans». Det er den dyreste naturkatastrofen som noen gang har rammet Norge. I året som gikk sendte NVE ut rekordmange varsel om flom- og jordskredfare.

Til sammen var det 124 jordskredvarseler og 174 flomvarseler på gult, oransje eller rødt nivå.

– 2023 var et år med mye vær, flomfare og tørke, som gav rekordmange flom- og jordskredvarsler. Væromslag førte til lokale oversvømmelser og sørpeskred allerede på starten av året, på forsommeren var det utfordringer med landbrukstørke i Sør-Norge og på slutten av sommeren ble vi rammet av ekstremværet Hans. Vi gikk ut av året med en atmosfærisk elv som førte til flom og mange skred på Vestlandet, sier seksjonssjef Hervé Colleuille. 

Antall flom- og jordskredvarsler i 2023

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sendte ut mange varsel om jordskred- og flomfare i 2023. Dette er noen av tallene:

  • 124 jordskredvarsel: 92 dager med jordskredfare på gult nivå, 10 på oransje nivå og 3 på rødt nivå
  • 174 flomvarsel: 90 dager med flomfare på gult nivå, 44 på oransje nivå og 22 på rødt nivå
  • 32 dager med styrtregnvarsel fra Meteorologisk institutt (MET) i sommermånedene

Du kan lese hele nyhetssaken på nve.no og mer om de store flom- og jordskredhendelsene i 2023 på www.naturhendelser.varsom.no. Der finner du digitale rapporter med kart, tekst og bilder. Du finner også informasjon om tidsforløp, hydrologiske og meteorologiske observasjoner, vær og varsler, samt skader.