Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Regn og mildvær fører til fare for lokale oversvømmelser

Publisert: 22.02.2024

NVE har sendt ut flomvarsel på gult nivå da det er ventet økende vannføring i elver og bekker som kan gi lokale oversvømmelser. Dette gjelder for utsatte områder fra Agder til Oslo og Akershus, områdene som er ventet å få mye regn og snøsmelting de neste dager.

Mildvær og regn om vinteren fører til lokale oversvømmelser, som her i Oslo den 16.feb 2024. Foto: regobs/soilveighw@nve

Det skal regne mye natt til fredag, i tillegg vil det være snøsmelting. Det vil gi økende vannføring i elver og bekker som kan gi lokale oversvømmelser. Det er spesielt lavereliggende områder, altså opp til 600 m.o.h. , fra øst i Agder til Oslo og Akershus som vil være mest utsatt, sier vakthavende hydrolog Elise Trondsen, ved flomvarslinga i NVE. Det er derfor vi har sendt ut gult flomvarsel for dette området.

Langvarig kulde i desember og januar, har gitt mye is i vassdragene. Økt vannføring kan også føre til isganger med påfølgende fare for lokale oversvømmelser, dette kan forverre situasjonen. Dette uværet vil sannsynligvis også gi utfordringer med overvann i tettbygde områder, fordi det ligger snø og is i elve- og bekkeleier der vannet vanligvis kan renne, sier Elise Trondsen.

Viktig med tiltak

For å redusere risikoen for skader er det viktig å rense stikkrenner, kummer og andre vannveier for snø og is i løpet av torsdag. Da får vannet renne uhindret der det vanligvis renner. Dessuten er det lurt å flytte verdier bort fra utsatte områder nær elver og bekker (f.eks. kjellere) der en av erfaring vet at problematiske situasjoner kan oppstå i forbindelse med regn vinterstid, uttaler Elise Trondsen.

Til slutt legger Trondsen til at Meteorologisk Institutt også har sendt ut gult farevarsel for høy vannstand og høye bølger i Oslofjorden, kysten av Vestfold og Telemark og kysten av Agder. Det går dermed mot et vått døgn i denne delen av landet.

Les hele flomvarslet på varsom.no