Stabile forhold mange steder, men enkelte store skred kan fortsatt løsne. Hvordan henger det sammen?
Flomtoppen er nådd i Trysilvassdraget og øvre del av Glomma. Flommen er på oransje nivå i Krøderen og Sperillen, og er i ferd å nå gult nivå i Randsfjorden. Flommen ventes å nå toppen de nærmeste dagene uten alvorlige flomskader. Det er fortsatt mye snø i høyfjellet i deler av Sør-Norge og snøsmeltingen er ikke kommet ordentlig i gang enda. For noen steder på Østlandet, slik som i Otta, Gudbrandsdalslågen og Mjøsa, vil ikke smelteflommen komme før etter pinse.
Flomtoppen er nådd og vannføringen er minkende i de fleste elvene i Troms og Finnmark. Flommen er nå på retur, men det er fortsatt mye snø igjen i fjellet i deler av Troms og Finnmark. En ny varmeperiode med kraftig snøsmelting, kombinert med regn, vil igjen kunne føre til flom.
Flomtoppen ventes å nås i de fleste elver og innsjøer i løpet av de nærmeste dagene uten alvorlige flomskader, både i nord og sør. Med forbehold om at det blir ikke store endringer i værprognosene. Flere elver i Finnmark, samt Trysilelva, Krøderen og Sperillen ventes å kulminere på lavt oransje nivå. I høyfjellet i Sør-Norge er ikke snøsmeltingen kommet ordentlig i gang enda, slik at for eksempel i Otta og Gudbrandslågen vil smelteflommen komme etter pinse. Mjøsa vil heller ikke nå flomnivå før etter pinse.
NVE oppjusterte i går flomvarselet opp til oransje nivå for Trysilvassdraget og Krøderen. Dette er en sjelden situasjon som kan føre til alvorlige skader. Flomvarselet på gult nivå for Glomma er utvidet og omfatter nå også deler lengre nedstrøms, fra Øyeren til Fredrikstad. Det er også flomfare i vestlige deler av Innlandet, Viken og fjellområder i Agder, Vestfold og Telemark. Situasjonen er svært følsom for regnbyger og regn som ventes i kveld og tirsdag morgen.
NVE oppjustert i går flomvarselet for Altavassdraget nedenfor Altadammen til oransje nivå. Varselet er i dag utvidet og omfatter også området mellom Tromsø og Porsanger. Dette er en sjelden situasjon som kan føre til alvorlige skader.
Som følge av kraftig og vedvarende snøsmelting er vårflommen godt i gang i deler av Nord- og Sør-Norge. Flomvarselet for Altaelva, Trysilelva og Krøderen er justert opp til oransje nivå. Stor vannføring og vannmettet jord gjør at situasjonen er svært følsom for nedbør og temperatur. Det ventes regn og regnbyger i deler av Sør-Norge mandag og tirsdag som kan føre til skadeflom i flere elver på Sør- og Østlandet
Etter en kort pause, vil flommen ta seg opp igjen i mange elver og innsjøer på Sør- og Østlandet. Selv om vannstanden har sunket i flere innsjøer de siste dager, ventes det en betydelig økning i løpet av kommende uke. Det er fortsatt flom i deler av Finnmark som følge av vedvarende snøsmelting og noe regn.
Lengre dager og generelt mer stabil snø legger til rette for flotte fjelleventyr. Imidlertid er det flere alpine farer som krever forsiktighet og oppmerksomhet
Det er høye temperaturer og sterk snøsmelting i hele Norge nå. Mandag og tirsdag ventes i tillegg regn. Det er derfor ute både flomvarsel og varsel for jord-, sørpe og flomskredfare for de neste dagene.
Sol og varme styrer nå skredfaren over hele landet. For å minimere skredfaren og finne godt skiføre er det viktig å starte turen tidlig på morgenen. På Svalbard blir det betydelig skredfare i helgen.
Til helgen blir det moderat temperaturstigning i fjelltraktene og det setter i gang snøsmeltingen. Situasjonen ser gunstig ut for den kommende uken, men sannsynligheten for en skadeflom er fremdeles høyere enn i et normalår.
Sist uke har det lagt seg fersk fokksnø i fjellet i stort sett hele landet. Forholdene i fjellet kan være mer kompliserte enn man kanskje forventer på denne tiden av året.
I begynnelsen av mai er det klart at det fremdeles er en hel del snø igjen i fjellet på Østlandet og i Trøndelag. Flere steder er det nå like mye eller mer snø enn det som det var for 14 dager siden.
NVE utvikler et kart som kan gjøre det lettere å velge tryggere turer. Nå trenger de hjelp fra brukerne.
Snøsmeltingen har startet så smått, men i neste uke vil temperaturene synke og snøsmeltingen dermed reduseres. På Sør- og Østlandet er det mer snø enn normalt i fjellene og NVE oppfordrer derfor alle til å benytte den kaldere perioden til å gjøre flomforebyggende tiltak.
Vi er i en utfordrende tid å varsle. Snødekket både i nord og sør har gått fra vinter til vår, men ikke kommet så langt at snødekket har blitt isotermt til fjelltopphøyde. Vi har lagdelt snø med både svake kantkornlag og skarelag som begge er faktorer som spiller inn for å få store våte flakskred. Det som også er viktig å være klar over at det kan være forsinkelser i snødekket, som gjør at de store våte skredene ikke skjer nødvendigvis når temperatur eller regnmengden er på topp, i motsetning til våte løssnøskred