En feil i snøkartene i SeNorge førte til at kartene viste altfor mye snø på deler av Hardangervidda og Haukeli i sommer. Den feilen er nå rettet, og i dag er det like snøfritt i kartet som i virkeligheten.
I begynnelsen av mai er det klart at det fremdeles er en hel del snø igjen i fjellet på Østlandet og i Trøndelag. Flere steder er det nå like mye eller mer snø enn det som det var for 14 dager siden.
Data fra NVEs snømodeller og målestasjoner viser at våren har kommet til lavlandet og snøen har begynt å smelte. I fjellet er går det mot vår, men enkelte steder er det mer snø på målestasjonene enn det det var for bare noen uker siden.
Det er mange år siden vi har hatt like mye snø, landet sett under ett, som det vi har til påske i år. Målestasjonene og snøkartene til NVE viser at det er mer snø enn vanlig mange steder i landet.
Snøgrensen kryper oppover og snøen blir mer og mer flekkvis i terrenget. Målestasjoner, kart og satellittbilder viser i midlertid at det flere steder er en del snø igjen.
Våren kommer med snøsmelting, men fremdeles ligger det en god del igjen av vinterens snømengder på Nordvestlandet, i Trøndelag og Nord-Norge.
Mens det i Sør-Norge, og særlig på Østlandet er svært så vårlig i lavlandet, kommer vinteren stadig på gjenvisitt i Nord-Norge. Flere steder i i Nord-Norge og på Nordvestlandet er det fremdeles en god del snø, mens det vårlige været har tæret på snømengden i resten av Sør-Norge
Det vårlige været har tæret på snømengdene flere steder i landet. På Østlandet er det lite snø igjen, mens det fremdeles er over 2 meter med snø igjen på flere målestasjoner på Vestlandet. I Nord-Norge er det også litt mer snø enn normalen.
Påskeuken nærmer seg og rundt 90 % av Norge er fortsatt dekket med snø. Østlandet har hatt en tørr og snøfattig vinter, og det kan dermed være lurt å sjekke snøforholdene og skiføret lokalt for du pakker skiene. Resten av landet har snøforhold som kan karakteriseres som «normale» eller «snørike» for påsketiden.
I løpet av de siste to ukene har det vært litt påfyll av snø i fjellet, mens varmt og vårlig vær har gjort at mye av snøen i lavlandet har smeltet.
Snøkartene på SeNorge.no viser at denne vinteren er den mest snørike vinteren på 40 år på Nordvestlandet, i Trøndelag og i Troms og Finnmark. På Østlandet og stedvis på Vestlandet så det mørkt og grønt ut på starten av vinteren, men flere steder kom det en meter med snø og mer i løpet av februar som bedret forholdene.
Store deler av landet har fått påfyll av snø de siste syv dagene, og rundt 90 % av Norge er nå dekket med snø. Unntaket er lavereliggende områder langs kysten i Sør-Norge, der temperaturer har vært stort sett på pluss-siden og nedbøren har falt som regn. Indre strøk av Østlandet har endelig fått et godt påfyll av snø, som har forbedret skiføret vesentlig mange steder rett før vinterferiestart. På Vestlandet, Midt- og Nord-Norge er det godt med snø – som normalt for årstiden eller mer.
Til fjells eller ikke til fjells i påsken? Det er nødvendigvis ikke snøen som styrer det. Men hvor må du dra for å få snø under skiene i påsken?
Det er snart vinterferie for flere i hele landet, og mange skal på ski. Hvordan står det til med snøen? Kommer vinterferien en uke for sent?
Hydrologene i NVE har analysert snøvinteren hittil og det kommer ingen overraskelse for mange i Nord-Norge at de lider av snømangel. Det er også mindre snø enn normalt i fjellet i vest, mens det flere steder sørøst i landet er mer snø enn vanlig.
Mer snø enn normalt Østafjells til tross, resten av landet lider av snømangel. I Nordland ble desember en av de fire mest snøfattige siden 1980.
De stedene, og i de områdene hvor det var mye snø i vinter er det fremdeles mye snø, selv om andel barflekker øker i takt med stigende sommertemperaturer.
Synes du vinteren har vart lenge? Det har du helt rett i. Det er uvanlig mye snø i fjellet til å være mai, og snøsmeltingen går tregt.
Selv om snøsmeltingen har startet noen steder i fjellet i Sør-Norge, viser data fra våre målestasjoner at det er mye snø igjen.
Selv om snøkartene i seNorge.no gir et godt bilde av snøforholdene flere steder, er det steder i fjellet i Sør-Norge hvor kartene ikke stemmer.
Kontrastene har vært store i vinter. Mens det flere steder i fjellet og i Nord-Norge ikke er langt unna tidenes vinter, var mars den fjerde mest snøfattige i Oslo siden 1958.
Selv om det er bart i lavlandet i Sør-Norge, viser våre målinger og modeller at det er mye mer snø enn vanlig mange steder i fjellet.
Påsken er sen i år, og i fjellet i Sør-Norge har det vært mindre snø enn vanlig. Like fullt har vi tro på at de som vil kan få seg fine skiturer i fjellet. NVE har flere målestasjoner, hydrologiske modeller og snøkart og har overvåkt snøforholdene mot påske.
I flere fylker nærmer det seg vinterferie. På tross av mildvær den siste tiden, er det nok snø til skiglede og vintermoro de aller fleste steder i fjellet.
Så godt som hele landet er snødekket per 29. januar 2019. Mest snø i løpet av de siste syv dagene har det kommet i ytre deler av Lofoten og på deler av Sørlandskysten.
Nå er det straks desember, og vi som har ventet utålmodige på vinteren har fått alt i fra bitte små til betydelig større smakebiter på hva vi har i vente. Slik ser snøsituasjonen i landet ut i dag torsdag 29. november (les fort før snøen i lavereliggende områder smelter).
Mange forbinder påskeferien med snø og ski, og flere steder er det mer enn nok snø å boltre seg i.