Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøforhold i Norge per 1. mars – rekordmye snø i flere fylker

Publisert: 01.03.2022

Snøkartene på SeNorge.no viser at denne vinteren er den mest snørike vinteren på 40 år Nordvestlandet, i Trøndelag og i Troms og Finnmark. På Østlandet og stedvis på Vestlandet så det mørkt og grønt ut på starten av vinteren, men flere steder kom det en meter med snø og mer i løpet av februar som bedret forholdene.

Vindfullt, men mer enn nok snø på Steinegga i Sunnfjord 27. febr. 2022 Foto: bit-siv@obskorps //Regobs

Denne snøoversikten baserer seg på data fra NVEs simulert snøkart (senorge.no) og snøobservasjoner fra NVE og Meteorologisk Institutt sine målestasjoner. Du kan se snøkartenesenorge.no og se data fra målestasjoner på sildre.nve.no. 

Rekordmye snø i Midt-Norge  

Denne vinterens snøvinner er uten tvil Midt-Norge. Mange steder er det to- og tre ganger så mye snø som normalt. Snøkartene i SeNorge viser at snømengdene i Møre og Romsdal som helhet er de største siden statistikken begynner i 1980. I gjennomsnitt er det over dobbelt så mye snø som vanlig fylket sett under ett.  

Snømengde (omregnet til mm vann) som en gjennomsnittsverdi for hele Møre og Romsdal. Tallene er hentet fra snømengdekartet (snøens vannekvivalent) i SeNorge. Klikk i bildet for større figur. 

På Oppdal går det gjetord om at vi må flere tiår tilbake for å finne like mye snø. Det bekrefter også snøkartene i SeNorge. I fjellet, slik som på toppen av skiheisen i Oppdal, er dette vinteren med høyest snødybde siden 1958 i følge snøkartene i SeNorge.  

Snødybde på toppen av skisenteret i Oppdal. *Snødybdene i figuren er hentet fra en snøkartene i SeNorge.no og viser gjennomsnittlig snødybde i en kvadratkilometers rute simulert med snøkartmodellenKlikk i bildet for større figur. 

Mye snø i Nord-Norge 

I Nord-Norge viser både snøkartene i SeNorge og målestasjonene til NVE og MET at det mange steder er mer snø enn vanlig. For Nordland som helhet må vi tilbake til 1989 for å finne like mye snø.   

På målestasjonen Storstilla nord for Balvatn i Nordland er det nå 130 cm snø, noe som er i øvre sjiktet av hva vi har målt der før.

På målestasjonen til NVE på Øvre Leirbotnvatn utenfor Alta er det nå 130 cm snø og det er omtrent som normalt. Snøkartene i SeNorge viser like fullt at det er omtrent som normalt med snø akkurat der, men mer snø enn normalt ellers i landsdelen. For fylket sett under ett har det ikke vært mer snø siden 1980. 

Snømengde (omregnet til mm vann) som en gjennomsnittsverdi for hele Nordland ved utgangen av februar. Tallene er hentet fra snømengdekartet (snøens vannekvivalent) i SeNorgeKlikk i bildet for større figur Snømengde (omregnet til mm vann) som en gjennomsnittsverdi for hele Troms og Finnmark ved utgangen av februar. Tallene er hentet fra snømengdekartet (snøens vannekvivalent) i SeNorgeKlikk i bildet for større figur.

Februarsnøen redder vinterferien Østafjells 

Utover i januar så forholdene rimelig dårlige ut Østafjells, men fra midten av januar til midten av februar kom det over 1 m snø på NVEs snøstasjon på Filefjell. Fra at det var nesten tidenes laveste snømengde på målestasjonen er det nå mer enn normalt med snø.  

På Sjusjøen viser målinger som NVEs lokale observatør har tatt at det 28. februar var 77 cm snø. Det er fremdeles lite sammenliknet med hva som er vanlig, og det er kun i 1992, 1996 og 2017 det har vært like lite eller mindre snø i månedsskiftet februar/mars.  

Per nå viser snøkarteneSeNorge at det fremdeles er mindre enn normalt med snø ved velkjente skidestinasjoner i fjellet, men helt i øst, for eksempel i Trysil og helt i vest, slik som på Filefjell, er det mer snø enn normalt. 

Snømengdene på NVEs målestasjon på Filefjell økte betraktelig i løpet av februar og det er nå mer snø enn normalt på stasjonen. Klikk i bildet for større figur Målt snødyp på Sjusjøen i månedsskiftet februar/mars viser at det er mindre snø enn vanlig denne vinteren. Klikk i bildet for større figur.

Mer snø enn normalt på Sør- og Vestlandet.  

Påfyll av snø i februar redder også snømengdene og vinterferien for flere på Sør- og Vestlandet 

Fra at det var bare 70 cm med snø på målestasjonen til NVE på Breidvatn nord for Hovden i starten av februar er det nå 125 cm og mer snø enn normalt i fjellet. På NVEs målestasjoner på Anestølen i Sogn og Vetlebotn i Myrkdalen utenfor Voss er økningen i snødybde i løpet av februar enda mer imponerende: fra lusne 60-70 cm i starten av februar til over 2 meter med snø i starten av mars. Anestølen har vi målt snø siden 2010 og vi har ikke målt større snødybder der enn det vi gjør nå.  

Snødybden på NVEs stasjon i Vetlebotn i Myrkdalen utenfor Voss økte med mer enn 1 meter i løpet av februar. Klikk i bildet for større figur 

Kart over målestasjoner og steder som er omtalt i teksten. Kartet viser også snømengde sammenliknet med normalt per 1.mars og er hentet fra beta.senorge.no.