Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøforhold mandag 25. april 2022

Publisert: 26.04.2022

Det vårlige været har tæret på snømengdene flere steder i landet. På Østlandet er det lite snø igjen, mens det fremdeles er over 2 meter med snø igjen på flere målestasjoner på Vestlandet. I Nord-Norge er det også litt mer snø enn normalen.  

Grønt gress i lavlandet, men i fjellet over 500 moh er det fremdeles snø og fint skiføre. Bildet er tatt fra Lønahorgi ved Voss 23. april 2022. Foto: Øystein@obskorps // Regobs

Det går mot slutten av april og vårlig vær har tært på snøen mange steder slik at Norges snødekt areal har minket fra 80 til 70 % over den siste uken. Det er nå lite snødekt areal igjen på Østlandet, mens det er nokså normale snømengder for årstiden på Vestlandet. Fra Nordvestlandet og nordover er det fortsatt snørikt i forhold til årstiden i områder over 200-300 moh.

Denne snøoversikten baserer seg på data fra NVEs modellerte snøkart (www.senorge.no) og observerte snøforhold fra MET og NVE sine målestasjoner.

Østlandet

Etter lite snø i vinter på Østlandet er store deler av landsdelen allerede rukket å bli snøfri. Snøgrensen på Østlandet går ved 600-900 moh. og snømengdene over denne høyden er generelt under normalen for årstiden. NVEs snøkart (www.senorge.no), som er basert på interpolert værdata og simulert snø, gir et godt regionalt bilde av snøforholdene i Norge, men kan likevel av og til ha lokale feil og avvik. Et eksempel er f.eks. i Rondane der det er mindre snø i virkeligheten enn hva snøkartene antyder.

Sør- og Vestlandet, Midt-Norge

På Sørlandet og sørlige deler av Vestlandet er snøforholdene stort sett som normale for årstiden og snøgrensen går for tiden ved ca. 500 moh. Ved 1000 moh. på Vestlandet kan det fortsatt være 2 meter snø eller mer. For eksempel ved riksvei 13 på Vikafjell ved 900 moh. viser målestasjonen 219 cm snø. Lenger nordover mot Nordvestlandet og Trøndelag er det snørikt i forhold til normalen for årstiden. For eksempel, målestasjoner ved Vistdalsheia ved 500 moh. og Eitrefjell ved Ørsta ved 700 moh. viser fortsatt rundt 2 meter snø.

Nord-Norge

I Nord-Norge er det stort sett noe mer snø nå enn hva som er normalt for årstiden. Det 45 cm snø i Kautokeino, kun 20 cm igjen i Tromsø og fortsatt 85 cm ved Mo i Rana (Storforshei målestasjon ved 100 moh.). Sammenliknet med hva som er observert av snødybde på målestasjonene virker det som om NVEs snøkart i www.senorge.no viser litt for mye snø i Nordland, Troms og Finnmark.

Snøkartene i SeNorge viser at det er mye barmark på Østlandet, men mer snø enn normalt for årstiden på Nordvestlandet og nordover. Kilde: www.senorge.no