Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøkontraster i Norge

Publisert: 08.01.2021

Mer snø enn normalt Østafjells til tross, resten av landet lider av snømangel. I Nordland ble desember en av de fire mest snøfattige siden 1980.

Vinteridyllisk på Tynset i Innlandet (t.v.), men det i Nord-Norge (t.h., her Nordfjellet i Tromsø) er unormalt lite snø. Foto: regobs.no

Prekær snømangel i Nord-Norge

I fjor var det tidenes mest snørike vinter flere steder i Nord-Norge, men denne vinteren er forholdene snudd helt om. Snøkartene i seNorge viser at har denne desemberen vært den fjerde mest snøfattige i Nordland siden 1980. I Lofoten og Vesterålen må du stort sett over 600 moh for å få snø under skia.

I Troms og Finnmark er det stedvis mer snø og denne vinteren er blant de 15 vintrene med minst snø siden 1980.  

Bildetekst: 550 moh i Vesterålen er det mer stein og ur enn snø. Foto: regobs.no. Denne vinteren kan foreløpig rangeres som den 4. mest snøfattige siden 1980 (kilde senorge.no). Klikk på bildet for større graf. 

Snøbart i Trøndelag

Ved Namsvatn i Trøndelag ble det også satt snørekorder sist vinter, mens det nå er bare 40-50 cm på målestasjonen vår på Namsvatn. Andre steder i Trøndelag er det langt mindre snø og selv om det er kjørt opp skiløyper i Bymarka utenfor Trondheim advarer de mot mye stein og grus i løypenettet. 

Normalt er det snø til havnivå i Trøndelag på denne tiden av året, men nå viser snøkartene at du bør over 250-500 moh og ikke minst, ta turen til indre strøk for å få skiføre av betydning.

Halvparten så mye som vanlig i vest

I forhold til hva som er vanlig er det mindre snø enn det det pleier å være på Vestlandet. Snøkartene i seNorge.no viser at det bare er halvparten så mye snø som vanlig i store deler av de vestlandske fjellene og det er bart i flere lavereliggende områder. Trøsten til snøglade vestlendinger er at fjorårets vinter startet nesten like ille, men 2019/2020 vinteren ble likevel en god snøvinter mange steder.  

Bildetekst: I Rosendal i Haranger er det lite snø i lavereliggende områder og fremdeles stein og ur i terrenget over tregrensen. Foto: regobs.no

Mye snø i høyden på Østlandet

Østlandet er foreløpig snøvinnerne hittil i sesongen. Selv om det er lite snø i lavereliggende områder er det mer snø enn normalen i høyden. På mange av målestasjonene i fjellet er det rundt 70 cm snø og snøkartene i seNorge.no viser at det er opp mot dobbelt så mye snø som vanlig i enkelte fjellområder. I markene rundt Oslo er det lite snø under 250 moh, men om du holder ut på tynt snødekke opp til mer høyereliggende områder er det mer snø enn normalt.

Desember 2020 var en av fire mest snørike i Viken siden 1980, mens desember 2020 kommer på sjette plass i Oslo når det gjelder snømengder. Og for deg i Oslo som synes høsten 2020 var vel grå og regntung: både desember og oktober 2020 er inne på topp 5 listen hva gjelder mye nedbør!    

Bildetekst: Det er mer snø enn normalt flere steder på Østlandet bare man kommer litt opp i høyden. Foto: regobs.no

Du kan sjekke snøforholdene der du bor på www.senorge.no