Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøforhold onsdag 6. april 2022

Publisert: 06.04.2022

Påskeuken nærmer seg og rundt 90 % av Norge er fortsatt dekket med snø. Østlandet har hatt en tørr og snøfattig vinter, og det kan dermed være lurt å sjekke snøforholdene og skiføret lokalt for du pakker skiene. Resten av landet har snøforhold som kan karakteriseres som «normale» eller «snørike» for påsketiden.

I blant annet Trollheimen er det mer enn nok snø til påske. Foto: Marthin/ Regobs

Denne snøoversikten baserer seg på data fra NVEs modellerte snøkart (www.senorge.no) og observerte snøforhold fra MET og NVE sine målestasjoner.

Østlandet

Det har vært en relativt tørr vinter på Østlandet og snømengdene er generelt under normalen for årstiden. Snødybdemålinger ved Tryvannshøgda og Bjørnholt høyt i Oslo Nordmarka viser at det er kun 15-20 cm snø igjen. På Beitostølen og i Trysil (Plassen målestasjon) er det i dag målt 40-45 cm snø. Om du har ambisjoner om å gå på ski i påsken på Østlandet, kan det dermed være lurt å sjekke de lokale skiforholdene i forhånd. NVEs snøkart (www.senorge.no), som er basert på interpolert værdata og simulert snø, gir et godt regionalt bilde av snøforholdene i Norge, men kan likevel av og til ha lokale feil og avvik. Et eksempel er f.eks. i Rondane der det er mindre snø i virkeligheten enn hva snøkartene antyder.

Sør- og Vestlandet, Midt-Norge

På Sørlandet og sørlige deler av Vestlandet er snøforholdene stort sett som normale for årstiden. Ved 500 moh. ligger det i gjennomsnitt 40-80 cm snø. Lenger nordover mot Nordvestlandet og Trøndelag blir det mer og mer snørikt i forhold til normalen for årstiden. Det er i gjennomsnitt 150 cm eller mer snø ved 500 moh i Midt-Norge. Flere målestasjoner viser mer enn 2 meter snø på Nordvestlandet, med hele 367 cm målt i dag ved Mannen målestasjon ved 1300 moh. i Romsdalen. Dermed skal påskesnøen være nokså garantert i vestlige deler av Sør-Norge og i Midt-Norge.

Nord-Norge

I Nord-Norge er det stort sett noe mer snø nå enn hva som er normalt for årstiden. Det er i dag onsdag målt 60 cm snø i Kautokeino, 70 cm i Tromsø og 120 cm ved Mo i Rana (Storforshei målestasjon ved 100 moh.). Sammenliknet med hva som er observert av snødybde på målestasjonene virker det som om NVEs snøkart i www.senorge.no viser litt for mye snø i Nordland, Troms og Finnmark.

God påske!

Snøkartene i SeNorge viser at det er mindre snø enn vanlig på Østlandet, men mer snø enn normalt på Nordvestlandet og nordover. Kilde: www.senorge.no