Hopp til hovedinnhold

Uvanlig treg vår

Publisert: 18.05.2020

Synes du vinteren har vart lenge? Det har du helt rett i. Det er uvanlig mye snø i fjellet til å være mai, og snøsmeltingen går tregt.  

Det er rene vinterferiestemningen på Filefjell selv om det er mai. Foto: Leif Øyvind Solemsli

Tidenes mest snørike mai 

Selv om det har vært en snøfattig vinter i Oslo,  og vi har hatt grønne plener i flere uker i lavlandet på Østlandet, er det for tiden knapt antydninger til vår i fjellet. Data fra våre målestasjoner viser at vi ikke har hatt så mye snø så sent i mai på mangfoldige tiår. 

Bare fem ganger siden 1967 hvor vi har hatt like mye snø på Filefjell som det vi har nå, sier hydrolog i NVE Heidi Bache Stranden.  

Som bildet over viser, ser det nesten ut som det er midtvinters. På målestasjonen vår på Bakko, øverst i Hallingdal, har vi aldri målt mer snø i mai enn det vi gjør nå (data tilbake til 1997), mens på Groset, sør på Hardangervidda, er dette det mest snørike året siden målingene startet i 1970.  

Figuren over viser snømengdene på Groset, sør på Hardangervidda. Her er det mye mer snø enn det det noen gang har vært målt tidligere

På Breidvatn, nord for Hovden, er det også mer vinter enn vår, og de siste målingene viser at det er 1,5 meter med snø der. 

Fremdeles er det mer snø enn barmark og vinterlige forhold på Breidvatn nord for Hovden. Foto: Ragnhild Bjåen

Heller ingen vår i Trøndelag 

lestasjonen vår på Svarttjørnbekken, 15 km sørøst for Trondheim, ligger bare 238 moh. Her er det fremdeles en snau halvmeter med snø. 

- Bare i 1997 og 1995 har det vært så mye snø der 18. mai. Stort sett pleier det å være bart i midten av mai, forteller Stranden.  

Jevnt over er det mye snø i Trøndelag og ved Namsvatn nord i Trøndelag er fire ganger så mye snø som vanlig. Det vil si at det fremdeles er 1,6 meter snø der.  

Vinteren i nord har vært syv måneder lang 

Det er ingen tvil om at vinteren i nordligste fylkene har vart lenge. Fra midten av oktober kom de første meldingene om skiføre i fjellet, og foreløpig lar våren foreløpig vente på seg. Mange steder hvor det pleier å være bart nå, er det fremdeles mye snø.   

 Siccajavvre, helt sør på Finnmarksvidda, er det like mye snø nå som for to måneder siden. Selv om vi har passert midten av mai har ikke snøsmeltingen startet enda sier Stranden.  

På målestasjonen vår på Balvatn, i Junkerdalen i Nordland, er det fremdeles 1,5 meter tung snø. Denne vinteren har vært den mest snørike siden stasjonen ble etablert i 1997. I en normal vinter er det snøfritt her i løpet av siste halvdel av mai.

- Nå ligger det snø tilsvarende 500 liter per kvadratmeter rundt målestasjonen, som enda ikke har begynt å smelte avslutter Stranden. 

Situasjonen er ikke unik  disse stasjonene, og flomvarslingen i NVE følger situasjonen tett og kommer jevnlig med statusoppdateringer varsom.no.  

Dette satellittbildet viser at snøen (hvit farge) ligger helt ned til havnivå i Troms og Finnmark. Bildene som satellittene tar er viktige for å følge snøsmeltingen fremover. Mørk grå farge betyr at det er skyer. Kilde: xgeo.no