Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Rekordlite snø flere steder i Nord-Norge

Publisert: 04.02.2021

Hydrologene i NVE har analysert snøvinteren hittil og det kommer ingen overraskelse for mange i Nord-Norge at de lider av snømangel. Det er også mindre snø enn normalt i fjellet i vest, mens det flere steder sørøst i landet er mer snø enn vanlig.

Selv om det har kommet noen cm nysnø siste døgn er det fremdeles mye mindre snø enn vanlig i Lofoten, og i Nordland for øvrig. Foto: JonasD/Regobs

Nest mest snøfattige vinter i Nordland

Som flere i de nordligste fylkene har lagt merke til er det lite snø for årstiden. Snømodellene til NVE viser at det særlig i Nordland er lite snø sammenliknet med hva som er vanlig.

- Statistikk beregnet fra snøkartene i SeNorge viser at i Nordland som helhet må vi tilbake til 2001 for å finne en vinter med like lite snø forteller hydrolog i NVE, Heidi Bache Stranden

 Det er bart i store områder der det normalt er snø, og det er godt under halvparten så mye snø om det pleier å være i Nordland på denne tiden. Det er særlig i Ofoten og Salten hvor det er særdeles lite snø, mens Lofoten og Vesterålen har fått etterlengtet påfyll av snø de siste dagene. 

 - På målestasjonen vår ved Balvatn i Junkerdalen hadde selv den snøfattige vinteren i 2010 dobbel så mye snø, fortsetter Stranden.

Statistikk viser at denne vinteren er blant de to mest snøfattige i Nordland som helhet. Kilde: SeNorge.no

Lite snø i Troms, men ikke like lite i Finnmark.

Snøkartene i seNorge levner heller ingen tvil om at det er betydelig mindre snø enn normalen i Troms-delen av Troms og Finnmark, men statistikken for fylket som helhet «reddes» av at det er mer snø enn vanlig særlig øst i gamle Finnmark fylke.

 - Målestasjonene våre viser at det er litt mindre snø enn vanlig på Finnmarksvidda. Det gjør at vi tror at snøkartene overestimerer snømengdene på Vidda. Her er det trolig omtrent som normalt, kanskje litt mindre enn normalt, opplyser hydrologen i NVE. 

På det jevne +/- i Trøndelag

I Trøndelag er det mindre snø enn vanlig i fjellet, men mer snø enn vanlig langs kysten. Selv om det er skiføre og vinteridyllisk i Bymarka og i Trondheim for øvrig, viser våre målinger at du ikke må så langt til fjells eller opp i høyden før det er mindre snø enn vanlig.

- På NVEs stasjon på Svarttjørnbekken sørøst for Trondheim må vi faktisk tilbake til 2010 for å finne like lite snø, forteller Stranden

I syv av de siste femti årene har vært like lite eller mindre snø på NVEs målestasjon ved Svarttjørnbekken.

Mindre snø i fjellet i Vest

Snø til havnivå på Vestlandet til tross, men med mindre snø enn vanlig i fjellet, gjør at det i gjennomsnitt er det mindre snø enn normalt i de tre vestlandsfylkene. I fylkene som helhet er det ca 70 % av normalt, men det er selvsagt – og som vanlig – store variasjoner i snømengde:   

På målestasjonen i Myrkdalen ligger det 70 snø som er mindre enn normalt, mens i Bergen  - Florida er det 14 cm snø som er mer enn normalt. 

Mye snø på Østlandet

Mange steder på Østlandet har de vært tilgodesett med mye snø hittil i vinter. Der det knapt var snø og skiføre i markene rundt Oslo i fjor, er det nå rundt en meter med snø flere steder. Kontrasten er stor fra de snøfrie bygatene i Oslo sentrum til skogen like utenfor. 

- Sammenliknet med tidligere år viser data fra seNorge at dette er en av de fem-seks mest snørike årene både i Oslo og fylkene rundt siden 1980 sier Stranden.

 Og husker du at målestasjonen på Groset sør for Hardangervidda satte snørekord på senvinteren i fjor? Nå er det akkurat like mye snø der som det var i begynnelsen av februar 2020, så da gjenstår det å se hvordan resten av vinteren blir... 

Det er mer snø enn normalt mange steder i marka nord for Oslo. Her fra "Nordmarkas tak" på Bislingen. Foto: John Smits/Regobs

Snøkartene i seNorge viser at det er mindre snø enn normalt særlig i Nord-Norge. Kilde: SeNorge.no