Hopp til hovedinnhold

Smelter snøen bort i vinterferien?

Publisert: 19.02.2021

Det er snart vinterferie for flere i hele landet, og mange skal på ski. Hvordan står det til med snøen? Kommer vinterferien en uke for sent?  

På Sjusjøen er det mer snø enn normalt og vinterferieføret skulle være sikret. Foto: Ellen Tømte Hagen

Endring i Øst 

Snødekket er i endring i Sør-Norge. Den stabile, kalde perioden vi har hatt er forbi og plussgradene har meldt sin ankomst i lavlandet. Før mildværet kommer for alvor er det mer snø enn normalt i flere fjellområder på Østlandet: 

Stasjon Fylke Snødyp Status
Brunkollen, Bærumsmarka Viken 75 cm Mer enn normalt
Storåsen, Sjusjøen Innlandet  126 cm Mer enn normalt
Sognefjellet Innlandet 174 cm  Mer enn normalt
Grytå, Nisser Telemark og Vestfold 114 cm Mer enn normalt

I lavereliggende områder på Sør- og Østlandet har væromslag allerede ført til snøsmelting og i løpet av helgen kan det være at du må ganske høyt for å fortsatt ha minusgrader. Likevel venter vi at snøen vil holde seg i både i fjellet og i de litt mer høyerliggende områdene av Nordmarka. 

Lite snø og mildt i Vest og i Midt-Norge 

Snø til havnivå til tross, selv før mildværet har det vært mindre snø enn normalt i fjellet på Vestlandet. Snøkartene i seNorge.no viser at det er ned mot halvparten så mye snø i terrenget som det det vanligvis er. Vedvarende mildvær gjennom uken vil føre til at snøen i lavereliggende områder smelter, mens det i fjellet kan komme på fyll av snø.   

Stasjon 

Fylke 

Snødyp 

Status 

Vetlebotn, Myrkdalen 

Vestland 

73 cm  

Mindre enn normalt 

Anestølen, Sogndal 

Vestland 

65 cm  

Mindre enn normalt 

Namsvatn 

Trøndelag  

80 cm 

Mindre enn normalt 

I Trøndelag har det vært mer snø enn det vanligvis er lang kysten og mindre enn normalt i fjellet. Mildværet vil føre til snøsmelting i helgen, men i indre og høyereliggende strøk venter vi at snøen vil holde seg.  

 I fjellene rundt Odda er det betydelig mindre snø enn normalt. Foto: bjafje//Regobs

Svært lite snø i Nord-Norge 

Etter flere uker uten påfyll av snø, fikk Nord-Norge snø sist helg. Det bedret på forholdene flere steder, men snødekket, for eksempel rundt Narvik, bærer preg av at det fremdeles er mye mindre snø enn vanlig. I Nordland er det trolig bare 30% av normalen med snø. Stedvis er mer snø enn normalt i Troms og Finnmark, men det generelle bildet er at det er mindre snø enn normalt i landsdelen. Gjennom kommende uke skal det stort sett holde seg kaldt, så bortsett fra de mest kystnære områdene i Nordland beholder skifolket i Nord  iallfall den snøen de har.   

Stasjon 

Fylke 

Snødyp 

Status 

Storstilla ndf Balvatn 

Nordland 

59 cm 

Mindre enn normalt 

Øverbygd 

Troms og Finnmark 

35 cm  

Omtrent som normalt 

Siccajavvre 

Troms og Finnmark 

32 cm 

Mindre enn normalt 

 På tross av godt med påfyll av snø for en drøy uke siden er det fremdeles mindre snø enn normalt i Ofoten. Foto: Marius@Obskorps // Regobs

Du kan se snøkart for hele landet og data fra målestasjonene på www.senorge.noSnøkartene i seNorge.no er basert på en snømodellen som bruker målinger av nedbør og temperatur som inngangsdata. Modellen kan ha feil og mangler.  

Snøkartene i seNorge viser at det er mer snø enn normalt på Østlandet, men mindre i andre deler av landet. Kilde: senorge.no