Snøskredvarslingen starter med daglig regional varsling den 1. desember, og kan allerede nå si at det er skredproblemet «vedvarende svakt lag» de som drar til fjells må forholde seg til i dagene fremover.
Vi kommer til å gjøre noen endringer i varselet denne sesongen. Den største synlige endringen vil være at vi kommer til å publisere kun faregraden for overmorgen og ikke et fullt varsel lenger. Motivasjonen er å øke kvaliteten for morgendagens varsel. I tillegg skal vi sende ut forvarsel ved mulighet for stor eller meget stor snøskredfare til beredskapsaktører tre til fem dager fram i tid. Dette er i tråd med internasjonal praksis.
Det er betydelig skredfare mange steder. Vær klar over at selv om været roer seg er det lett å løse ut skred. Her får du en status på snødekket inn mot sesongstart for snøskredvarslingen 1. desember.
I Nord-Norge blåser det opp til storm på onsdag. Betydelige mengder løssnø kan flyttes på som fører til at skred kan løsne av seg selv. Vi har derfor publisert sesongens første snøskredvarsel på varsom.no. Også på Vestlandet øker skredfaren onsdag.
Gleder du deg til vinteren? Lyst til å møte likesinnede, se skifilm og lære mer om snø og snøskredfare? Kom på skredkveld!
Kaldt vær og lite nedbør de siste ukene har gitt uvanlig lav grunnvannstand, lite vann i elver og bekker, og lite snø i lavlandet langs kysten av Vestlandet, Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland og deler av Troms og Finnmark.
Nysnøen kan ha lagt seg på svake lag av rim og kantkorn.
Det har gått 10 år siden jordskredvarslingen ble etablert i Norge, og det er en milepæl som fortjener oppmerksomhet. Jordskredvarslingen har spilt en viktig rolle i å øke bevissthet og kunnskap om jord-, sørpe og flomskred, og øke tryggheten mot skred i landet vårt.
Ta et bilde av jord- og flomskred, og legg det inn i Varsom-appen. Bildene hjelper ditt nabolag og din kommune med å få oversikt under en hendelse. Dette kan seinere være med på å redusere skader fra fremtidige skredhendelser.