Siste uken i januar var det varslet sørpeskredfare i Nordland. Det ble rapportert over 20 sørpeskred i området. Rapportering av sørpeskred er viktig for å forbedre farevarslingen.
I store deler av Sør-Norge var 2022 preget av en vår og sommer med lite vann. Dette ga svært lav grunnvannstand og lav vannstand i de store innsjøene på Østlandet. Flere steder i landet var det også mange korte episoder med svært mye regn som førte til store flom- og jordskredhendelser.
Flomtoppen er nådd i og vannføringen er synkende i de fleste elvene på Vestlandet. Faren for skader er ikke er helt over, spesielt er elveskråninger utrygge når vannstanden i elvene synker.
Oppdatert kl. 21:20: Vannstanden stiger fortsatt i noen utsatte vassdrag i indre Vestland fylke, særlig nord for Sognefjorden. Her har enkelte vassdrag nådd flom på rødt nivå. I områder der nedbøren nå begynner å avta ser det ut til at flommen har kulminert og vannstanden er på vei ned.
Det er ventet et kraftig lavtrykk med mye regn inn mot Vestlandet fra i dag. NVE og MET har derfor sendt ut farevarsel på oransje nivå for svært mye regn, flom og jord-, sørpe og flomskred for deler av Vestland fylke.
Oransje farevarsle nedgraderes til gult nivå fredag formiddag 7. oktober. Nedbørstoppen ser ut til å være nådd, og det er så langt rapportert om et begrenset antall hendelser.
På grunn av stor snøsmelting og mye regn mandag og tirsdag er det varslet fare for flom på rødt og oransje nivå for elver og bekker fra fjellområder i nordvestlige deler av Sør-Norge. Tirsdag nedjusteres det røde varselet til oransje nivå. Oppdatert tirsdag 28. juni 15.00
Vårflommen er over eller går mot slutten i mesteparten av Sør-Norge, Trøndelag og Finnmark. På Nordvestlandet, i Nordland og deler av Troms kan det ennå være vassdrag som har vårflomtoppen foran seg.
Mildvær med høye temperaturer siste uken i mai satte fart på snøsmeltingen i den nordligste landsdelen og i indre deler av Trøndelag. Det er nå flom på oransje nivå i Altavassdraget, og på gult nivå i deler av Troms og Finnmark.