Hopp til hovedinnhold

Lagre isobs med Iskart web

Websiden Iskart.no er først og fremst et presentasjonsverktøy for isobservasjoner. Men for isobservasjoner er gjenbruk av målested viktig. Iskartet er derfor et godt sted å starte om du skal lagre en isobservasjon på web. Iskartet hjelper deg å velge riktig målested, og starter Regobs med valgt målested. Du kan dermed gå raskere i gang med å lagre isinformasjonen.

Før man i det hele tatt kan lagre noe må man opprette en bruker i Regobs. Man bør også ha en formening om hva en isobservasjon bør inneholde og når man skal gjenbruke et målested. Disse temaene kan du lese om her:

I iskartet velger du målested, og du sendes deretter videre til Regobs.no hvor målested er ferdig utfylt. Dersom du ikke er innlogget i Regobs får du beskjed om å logge deg inn. Se siste punkt under.

Fra iskartet er det to måter å opprette et målested. Den enkleste er direkte fra informasjonsvinduet som dukker opp når man klikker på et symbol. Den andre måten minner om Varsom Regobs appen, ved å klikke på det oransje plusstegnet i nedre høyre hjørne.

Iskartet viser bare isobservasjoner fra de siste 90 døgn. Er siste observasjon eldre enn det på et eksisterende målested, så er det under beskrevet en metode for å vise alle gamle målesteder innenfor en tegnet firkant.

Om man bare klikker i iskartet og etablerer et nytt punkt, så vil likevel iskartet først vise en liste over de nærmeste målestedene innenfor 5 km. Du kan velge en av dem, eller gå for et nytt målested.

Start Regobs fra informasjonsvinduet

I infovinduet scroller du nesten helt ned til feltet "Bidra". Der klikker du på "Legg til en ny observasjon på dette målestedet". Regobs åpnes med posisjon og stedsnavn ferdig utfylt. Du fortsetter som under beskrivelsen av Regobs web med å sette tidspunkt, gruppe og isinformasjon.

Vis gamle målesteder innenfor firkant

Dersom målestedet du vil lagre på ikke er synlig i iskartet, så skyldes det at siste isobservasjon er eldre enn 90 dager. Du kan likevel enkelt få frem gamle målesteder:

 • Trykk på "Meny" i øvre høyre hjørne (Ved liten skjerm et symbol med 3 horisontale streker)
 • Velg "Søk - Gamle målesteder/observasjoner"
 • Velg "Finn målesteder innenfor firkant"
 • Klikk i kartet, dra en firkant og slipp (Virker også med finger på mobilskjerm)

Etter en liten stund dukker alle gamle målesteder opp som gule symboler. Dersom det ikke er noen flere målesteder innenfor firkanten vil det dukke opp en melding om dette. Dersom du klikker på et gult symbol får du blant annet opp valget "Legg til en ny observasjon på dette målestedet".

Velg målested ved klikk i kartet

Du kan også starte Regobs på ønsket sted ved å bruke det oransje pluss-symbolet i nedre høyre hjørne. Når du klikker der blir du satt i registreringsmodus. Klikk deretter på ønsket sted i kartet. Det er to muligheter:

 1. Ved klikk direkte på et observasjonssymbol vil det antas at man ønsker å gjenbruke målestedet.
  • Regobs startes med dette målestedet som ferdig valgt sted.
 2. Ved klikk direkte i et sted på kartet vil det først sjekkes om det er eksisterende målesteder med navn i nærheten.
  • De nærmeste målestedene med navn innenfor 5 km vises i en valgliste. Det er også et valg for å opprette et nytt målested.
   • Dersom du velger et eksisterende målested vil Regobs startes med dette målestedet som ferdig valgt sted.
   • Dersom du velger et nytt sted vil Regobs startes med posisjonen der du klikket. Du kan så sette målestedsnavn og fortsette.

Dersom du angrer registrering kan du trykke på nytt på pluss-symbolet for å returnere til vanlig visning. Hvis du klikker og får opp liste over målesteder avsluttes det også om du klikker et annet sted enn i listen.

Innlogging på Regobs

Hvis du ikke er innlogget på Regobs vil du få beskjed om å gjøre det. Huk av markeringen for "Husk meg".

Hvis du ikke har registrert deg som bruker må du gjøre det først. Etter registreringen kan det være vanskelig å komme videre til siden hvor du legger inn isobservasjonen. To mulige veier finnes:

 1. Bruk nettleseren sin "Tilbake" knapp (som regel er den øverst til venstre) og klikk deg tilbake til første side i den fanen. Deretter logger du deg inn med ditt nye brukernavn og passord (huk av for "Husk meg"). Da vil du normalt komme til Regobs på ønsket målested.
 2. Går ikke det over, så lukker du Regobs-vinduet og starter på nytt fra Iskartet.

Tilbake til siden om registrering

Gå til nabosider