Hopp til hovedinnhold

Vær

Snøskredfaren avhenger av hva slags vær det har vært i det siste, og hva slags vær det er akkurat nå.

Vær:

Nedbør, temperatur og vind er vesentlige faktorer når en skal vurdere skredfaren. Norge har et begrensa antall værstasjoner i høyfjellet, men vi har veldig mange turgåere som kan være med å dele ferske værobservasjoner.

Værobservasjoner er ferskvare. Derfor er det flott om du sender inn observasjonen med det samme du har tastet den inn.

  • Nedbørstype: Nedbør er vel noe de fleste nordmenn har et forhold til. Her velger du hva slags nedbør som er der du er, eventuelt «ingen nedbør».
  • Lufttemperatur: hvis du har et termometer med deg kan du taste inn temperaturen her.
  • Vind: Når det blåser sterkt blir det flytta mye snø inn i leheng. For å vurdere hvor sterkt det blåser kan du for eksempel bruke disse beskrivelsene av vindens virkninger.
  • Vindretning: Her velger du den himmelretningen det blåser fra.
  • Skydekke: Prøv å anslå hvor stor del av himmelen som er dekket av skyer. Dette kan si noe om hvor sterkt solen virker på snødekket.

Sammenlign været du ser med værmeldinga

Et snøskredvarsel er veldig avhengig av værvarslet. Gjør det til en vane å alltid vurdere været som er opp mot det som er varslet under fjellvær i varslet. Hvis du opplever et annet vær enn det som er varslet kan det også vere avvik i snøskredvarslet. Da må du vurdere om det har kommet mer eller mindre nedbør og vind, og om skredfaren er høyere eller lavere enn det som står på varsom.no