Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark tirsdag 29.12.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i terrengformasjoner som har samlet fokksnø, stedvis kan fokksnøen ligge på et vedvarende svakt lag.

Skredfarevurdering

Minkende vind og avtagende nedbør i kombinasjon med gunstig temperatur stabiliserer fokksnøen noe og dette skredproblemet er avtagende utover dagen. Utbredelsen av kantkorn og/eller rim under nysnøen er usikker, vær obs på at det kan være lett å løse ut skred på dette laget hvis det er tilstede. Vær oppmerksom på drønn og skytende sprekker i snødekket. Dette er tydelige faretegn på at det finnes aktive svake lag nede i snødekket som lar seg påvirke.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 28. desember 2020

Snøoverflaten består av nysnø som i ulik grad er vindpåvirket. Det ligger mye løssnø i skjermede områder. Under dette finner man eldre fokksnø fra før jul. På vindutsatte steder i høyfjellet er snødekket tynt eller helt avblåst.

Kulde og utstråling tidligere i uka dannet overflaterim i mange himmelretninger som nå kan ha snødd ned og dannet et svakt lag. Det finnes også kantkornlag under skarelag høyt oppe i snøpakka, men observasjoner tyder på at dette ikke er tilstede i alle deler av regionen.

Mandag formiddag er det meldt om et skiløperuløst flakskred i Rauland. Det er også meldt om flere mindre løssnøskred og skytende sprekker i Valle.

Frem til mandag morgen har det kommer fra 15 til 40 cm nysnø siste 24 timer. Vinden i fjellet har løyet noe siden søndag, men det blåser fortsatt frisk bris. Over skoggrensa er det snøfokk og dårlig sikt.

Fjellvær

Mandag 28. desember 2020

20 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst. -6 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 29. desember 2020

6-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra øst. -5 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS