Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Romsdal mandag 25.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ustabile nysnøflak i enkelte leområder i ytre strøk. Vær forsiktig i skyggeområder med fokksnø i høyfjellet, og i soleksponert brattheng midt på dagen.

Skredfarevurdering

Oppdatert kl 09 25.03.2024
Det kan finnes noen ustabile nysnøflak fra søndag på vindutsatte plasser i høyfjellet. Mest i ytre strøk. Disse kan være lette å løse ut, men ventes kun å bli små.
Det har begynt å utvikles et kantkornlag over en mildværskare høyt i snødekket. Fortsatt er det lite utviklet, men gjør at det vil være mulig å løse middels store skred i bratt terreng.
Vær derfor værsom med fokksnø i nordvendt terreng og skyggesider høyt til fjells.
I bratte solsider kan det gå små våte løssnøskred om sola titter fram.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Nedføyket svakt lag med nysnø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. mars 2024

Snø og vind fredag la igjen fersk fokksnø i leformasjoner.

I de høyestliggende områdene finnes det litt tørr og myk fokksnø i leområder fra tidligere. Men store områder har hatt hardt snødekke med mykere snø kun i lommer og forsenkinger.

Det har vært svært lite nedbør siste måneden.

Det er i ferd med å dannes kantkorn rundt en midlværskare høyt i snødekket, men foreløpig lite utviklet. Denne bør følges med på i nordlige og skyggefulle formasjoner til fjells framover.

Observert str. 2 skred ved Nonshaugen, Vistdalsheia fredag. Skredet er muligens utløst av solinnstråling.

Fjellvær

Søndag 24. mars 2024

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til søndag. Bris fra nord. -13 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Periodevis frisk bris. Synkende snøgrense utover dagen.

Mandag 25. mars 2024

1-4 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Bris fra nordvest. -17 °C til -6 °C på 1400 moh.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS