Snøskredvarsel for Vest-Finnmark mandag 08.06.2020

2
Moderat
Publisert:

I høyfjellet er det fare for naturlig utløste tørre flakskred. Under nysnøgrensen kan regn svekke snødekket og det kan forekomme store naturlig utløste skred.

Høyeste faregrad per dag:
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terreng brattere enn 30 grader der det ligger ferske fokksnøflak.
Illustrasjon av ferdselsråd Unngå terrengfeller.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Les mer om skredproblemet
2 - Middels
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Glideskred

Vann ved bakken/smelting fra bakken

Les mer om skredproblemet
3 - Store
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Synkende temperaturer mot kvelden kan i høyfjellet danne ustabile fokksnøflak i leområder, og i noen kan disse løsne naturlig. Økende nedbør kan øke faren for våte flakskred og glideskred. Unngå områder under glidesprekker. Vær observant der det er skavler. Disse kan knekke og løse ut skred i fjellsiden under.
Snøoverflaten er smelteomvandlet og våt etter flere dager med varme temperaturer. Snøgrensen går i gjennomsnitt 300 - 400 moh., men det er store lokale forskjeller. Enkelte steder som rundt Langfjordbotn, hvor det var mye snø i vinter, går snøgrensen nesten ned til fjæra.
Generelt er snødekket i lavlandet smelteomvandlet og drenerer vannet godt. Men høyere til fjells er det lagdeling i snødekket og smeltevann kan hope seg opp innad i snøen.
Ingen rapporterte skred siste tre døgn.
Det finnes fortsatt store skavler og glidesprekker.
1 - 3 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sør.
2 °C til 8 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 2000 moh.
Delvis skyet.
Tilskyende om formiddagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no
8 - 12 mm nedbør i døgnet.
Stiv kuling fra sørvest., endring til frisk bris fra sørvest om formiddagen.
0 °C til 6 °C på 1100 moh.
Plussgrader opp til 1800 moh.
Delvis skyet.
Synkende temperatur om formiddagen med nysnøgrense rundt 700 moh.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra Regobs siste 3 døgn

Vest-Finnmark / ALTA

Snø

08.06.2020 kl. 19:37

moh

lda (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  lda Kommentar:  Fra E6, broen, utsikt oppover mot kåfjordbotn

Snødekke

ObsID: 238417

Vest-Finnmark / ALTA

Snø

08.06.2020 kl. 19:21

20 moh

lda (***)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 1 Av:  Snødekke Opphavsrett:  lda Kommentar:  Utsikt fra E6 inn mot Talvik

Snødekke

ObsID: 238416

Vest-Finnmark / Kvænangen

Snø

06.06.2020 kl. 15:00

802 moh

Bjørnulf@ObsKorps (****)

Vær

Ikke nedbør fra S ↑ 100% skyer Skydekket lå ned til omkring 600 moh, solgløtt innimellom lavere nede. Vind omkring bris styrke fra S tørker snødekket en del.

Snødekke

170 cm totalt Ikke snøfokk 0 cm nysnø Snøgrense på 50 moh Våt Skyet i dag og noen plussgrader helt til topps har myknet snødekket passelig i overflaten slik. Ved steiner og rabber var snødekket råttent helt til topps 900 moh. Over 1 m snøtykkelse var fast og solid. Stakk søkestanga til bakken ca 800 moh i N-vendt bratt fjellside med 170 cm snø, og møtte et svakt skarelag over 100 cm nedi snødekket. Snøoverflaten var våt, men snødekket ser ut til å ha drenert vekk vann godt, siden det var god glid til tross for skydekket (bortsett fra på noen flater).

Skredfarevurdering

1 Liten Snødekket har minket mye i alle himmelretninger. Der hvor snødekket er opptil ca 2 m tykt forventes det at eventuelle skare/is-lag som kan føre til opphopning av vann, er svekket slik at vann trenger greit gjennom. Uten å ha gravd eller sjekket tykkere snødekke, er inntrykket nå at det er få bratte heng hvor det fortsatt kan være lagdeling som kan gi opphopning av vann, og fare for flakskred en varm solrik dag. Våte løssnøskred kan være lett å løse ut der snødekket er tynt i enkelte svært bratte heng. Slike skred forventes å være små. Faregrad 1 der dagens skitur gikk. Det er ikke rapportert om flere flakskred, og snødekket ser ut til å ha stabilisert seg i store deler av fjellet. I skogen og opp til 4-500 moh er mye bart eller snødekket er tynt. Dermed forventes en faregrad 1 inntil neste varme solrike dag kan vippe skredfaren opp til en 2 der sola steker. Usikkert om tykkere snødekke vil gi flakskred nå i juni eller om det er så solid at det blir liggende til neste sommer.

ObsID: 238253

Er du usikker på hvordan du gjenkjenner skredproblemene?

Da bør du unngå skredterreng!

Hvis du velger å bevege deg inn i snøskredterreng (områder der skred kan løsne og utløpsområder for skred) kan du aldri være helt sikker på å unngå skred. Du bør da alltid ta disse hensynene for å ferdes så trygt som mulig.

  • Lær deg å gjenkjenne skredproblemene og unngå steder der de finnes
  • Sørg for at alle i gruppa har sikkerhetsutstyr, at det virker og at de kan å bruke det.
  • Unngå ferdsel i / ved terrengfeller.
  • Gå aldri ut på skavler.
  • Som en ekstra sikkerhet: gå alltid med avstand til hverandre

Du må også lese og følge ferdselsrådene som hører til dagens skredproblem. Les mer om skredproblem og skredterreng på snøskredskolen.

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.

Medlem. www.avalanches.org