Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Nord-Troms tirsdag 26.02.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Lokalt ustabile fokksnøflak i leområder. I høyden kan vedvarende svake lag påvirkes der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Synkende temperatur og snøgrense søndag og mandag har gitt litt påfyll av snø i fjellet. I kombinasjon med vind fra vestlig retning har dette dannet ferske fokksnøflak i østvendte heng, skred i fokksnøen ventes å kunne bli middels store. Hvis vedvarende svake lag av kantkorn fortsatt er tilstede i snødekket kan skred bli større, men det antas at disse nå vil være vanskelig å påvirke siden de ligger under tykk skare og/eller hard fokksnø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Våt snø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 25. februar 2019

I helgen satte mildværet skikkelig til og det regnet ihvertfall opp til 1000 moh fredag og lørdag. På søndag sank temperaturen og det har nå dannet seg et skarelag fra ca. 600 moh og opp med litt nysnø oppå. Under ca. 400 moh er snøen gjennomfuktet.

Nede i snødekket er det tidligere i vinter observert kantkorn, både i forbindelse med skarelag og ved bakken.

Vi venter nå på nye observasjoner for å kunne se hvor dypt mildvær og regn har påvirket snødekket, der vannet ikke har trengt dypt nok ned kan vedvarende svake lag av kantkorn fortsatt være tilstede, men gjenfrysning etter mildværet gjør at disse lagene vil være vanskeligere å påvirke.


Søndag er det blitt observert et stort vått skred (str 3) ved i Koppartindgryta i Kvænangen, naturlig utløst.

Fjellvær

Mandag 25. februar 2019

8-12 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nordvest, endring til bris fra sørøst om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet. Synkende snøgrense utover dagen, etterhvert snø også i lavlandet.

Tirsdag 26. februar 2019

7-10 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -8 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet. Økende nedbør og snøgrense om kvelden.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS