Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 16.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i områder med fokksnøflak og der det er vedvarande svake lag i snødekket. Våte skred kan gå under mildværsgrensa.

Skredfarevurdering

Meir nedbør, vind og mildvær gir betydeleg skredfare. Det eksisterer allereie ustabile fokksnøflak, og nye fokksnøflak vil bygge seg opp på desse. Skiftande vindretning gjer at fokksnøflak vil finnast i mange himmelretningar. Kantkornlag i samband med skarelag kan påverkast av den auka vekta av overliggande snø, og under mildværsgrensa kan det gå nokre våte laussnø- og flakskred. Naturleg utløyste skred kan ventast.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 15. februar 2019

Nedbør, vind og mildvær torsdag og fredag har påverka snødekket. Mildvær har gått opp til ca. 600 moh, og over dette er det fokksnøflak av varierande hardheit. Fokksnøflaka finnast i mange himmelretningar grunna dreiande vindretning frå sør til nordvest. Under 600 moh er det våt snø eller skare, avhengig av om det er plussgrader eller ikkje.

Nede i snødekket finnes det fleire skarelag, og desse er observert opp til ca. 900 moh. Rundt desse har det stadvis blitt danna kantkorn i kuldeperioder, spesielt der snødekket har vore tynt. Torsdag og fredag gjekk det fleire naturlege flakskred i dette høgdeintervallet i ulike himmelretningar ved Furuflata, og det ser ut til at laget er mogleg å påverke no.

I samme tidsrom gjekk det også tørre og våte flakskred andre stadar i regionen, både på Breivikeidet, Lavangsdalen og ved Holmbuktura.

Fjellvær

Fredag 15. februar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til bris fra nordvest om formiddagen. -8 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Minkende vind utover dagen.

Lørdag 16. februar 2019

18 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sør, endring til sterk kuling fra nord om kvelden. -8 °C til 0 °C på 1100 moh. Forbigående mindre vind midt på dagen med skiftende retning.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS