Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Jotunheimen fredag 31.01.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder og andre terrengformasjoner som har samlet vindtransportert snø. Unngå leområder, typisk bak rygger, i søkk og renneformasjoner.

Skredfarevurdering

Noe nysnø og sterk vind fra SV vil gi nysnøflak i østvendte leområder som vil være lette å løse ut. Størrelsen på skredene som kan løses ut er avhengig av mengden nysnø som kommer. Mest snø kommer det vest i regionene, og her vil skredfaren være høyest.
Det skal mange steder større tilleggsbelastning til for å påvirke fokksnøflak fra i torsdag, men høyt til fjells hvor det er kaldere tar stabiliseringen lengre tid. Lettest er det å løse ut skred der flakene er tynne.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Fokksnø (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 30. januar 2020

Under ca 1400 moh er snødekket påvirket av smelte/fryse-perioder. Her ligger det skarelag ved overflaten, noen steder med ferske nysnøflak over. Observasjoner tyder på at flakene stort sett har gode bindinger til skaren, men dette kan ha lokale variasjoner.
Over mildværsgrensa ligger det fokksnøflak med varierende fasthet i østvendte skjerma fjellsider.
Snødekket er generelt preget av en lengre periode med kraftig vestavind og det er store forskjeller på snømengden i terrenget.

Klarvær de siste dagene har gitt kraftig utstråling. Skarelag kan noen steder være i ferd med å tørke ut / omdannes mot kantkorn. Det må følges med på.

Eldre svake lag er etter flere omganger med mildvær stort sett begrenset til få områder i høyfjellet over ca 1400 moh der snødekket er tynt. Ved Leirvassbu og ved Tyin er det meldt om velutviklede kantkorn nede ved bakken på ca 1000 moh. Det er svært vanskelig å påvirke dette grunnet hard, bærende, overliggende snø.

Onsdag formiddag er det kaldt og rolige vindforhold. På Sognefjellshytta - 9 grader og rolige vindforhold.

Fjellvær

Torsdag 30. januar 2020

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til -9 °C på 1800 moh. Delvis skyet.

Fredag 31. januar 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra sør, endring til stiv kuling fra sørvest om ettermiddagen. -11 °C til -5 °C på 1800 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS