Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Voss fredag 10.02.2023

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Store skred kan gå naturleg eller vere lette å løyse ut. Først på dagen er dette i ustabil fokksnø. Utover ettermiddagen og kvelden kan det også gå våte skred.

Skredfarevurdering

Store skred kan losne av seg sjølv eller vere lette å løyse ut. På starten av dagen er skredfara i hovudsak knytt til ustabil fokksnø sidan det lokalt er mykje nysnø og sterk vind. Når det blir mildare utover ettermiddagen og kvelden vil det også kunne gå våte skred sidan mykje regn vil svekke bindingane i nysnøen under mildvêrsgrensa.

Skred på vedvarande svake lag kan ikkje utelukkast, men utbreiinga og om vekta av nysnøen og regn er nok til å påverka det er usikkert.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 10. februar 2023

Snøvêr og sterk vind torsdag og utover fredagen vil gi stor snøtransport og ei vindpåverka snøoverflate i høgda. Mange stadar er det truleg hard fokksnø, men stadvis kan denne vere lettare bunden. På dei mest vindutsette stadane vil det truleg bli avblåst til bakken eller skare.
Utover dagen vil det bli mildare, og regn vil raskt gjere snøen våt under mildvêrsgrensa, som er meldt opptil 1300 moh om kvelden.

Natt til fredag 3. februar snødde rim ned fleire stadar i regionen. Utbreiinga av dette laget varierar, og det er vanskeleg å vite kvar det er til stade.

Onsdag vart det observert eit glideskred og fleire glidesprekker nær skisenteret i Bavallen.

Fjellvær

Torsdag 9. februar 2023

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 500 moh natt til torsdag. Sterk kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Synkende temperatur og lavere snøgrense utover dagen.

Fredag 10. februar 2023

25 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1300 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om kvelden. -9 °C til 0 °C på 1100 moh. Skyet. Forbigående sørlig frisk bris om dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS