Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Telemark fredag 15.03.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det kan være lett å løse ut ferske fokksnøflak i høyden. Under mildværsgrensa kan hende enkelte våte skred.

Skredfarevurdering

Det er en del usikkerhet i værprognosene for fredag. Men det ventes mer nedbør, mens vinden mest sannsynlig vil være moderat det meste av dagen. Likevel nok vind til at det kan dannes noen ferske flak i leheng.

Mildværsgrensa er usikker. Men der nedbøren kommer som regn vil det kunne hope seg opp vann i snøen og kanskje gå et og annet skred.

Vær oppmerksom høyt til fjells, i overganger mellom tynt og tykt snødekke kan det enkelte steder være mulig å belaste vedvarende svake lag dypere i snødekket. Drønnelyd i snødekket er et faretegn som vitner om kollaps i vedvarende svakt lag.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 14. mars 2024

Fra skoggrensa og ned er snødekket generelt preget av smelteformer. Det regnet onsdag. Over skoggrensa tørrere snø, der kom nedbøren onsdag mest som snø. Det er dels vindpakket med flakdannelser i leområder, særlig høyt opp i fjellet hvor snøen har holdt seg helt tørr.
Sørvestvind torsdag har nok lagt ferske fokksnøflak inn i leheng i de høydene snøen har vært tørr.

Fredag viste observasjoner fra Vinje og lengst sør i regionen at det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket under bærende skarelag. Det kan være mulig å påvirke vedvarende svake lag på tynt snødekke, enkelte steder. Dette gjelder imidlertid såpass få steder at det vurderes til å ikke være et aktivt skredproblem per dags dato.

Søndag ble det registrert et ferskt skred i Bykle.

Mye vann i snøen i lavere høyder i skogen i Grimdalen torsdag formiddag.
I Vinje var det onsdag ettermiddag fersk vindtransportert snø.
I Bykle ble det også meldt om fersk vindtransportert snø, og skytende sprekker, på søndag.

Fjellvær

Torsdag 14. mars 2024

0-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til bris fra sørvest om kvelden. -2 °C til 2 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 15. mars 2024

10 mm i døgnet, opp mot 16 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 1100 moh om formiddagen. Frisk bris fra sørvest. -1 °C til 3 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS