Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 18.03.2024

Faregrad 4 - Stor snøskredfare

Publisert:
Store naturleg utløyste skred er venta.

Skredfarevurdering

Det er venta naturleg utløyste skred. Skred kan gå både i fokksnø, i våt snø og på vedvarande svake lag.

I fokksnøen kan skred bli store og få lange utløp, både sidan det kjem mykje nedbør, sidan det nokre stadar er kantkorn høgt i snødekket, men også sidan snøen fleire stadar ligg opp på skare.

Våte skred er venta når det regnar på snøen som kom i helga, og storleiken på skred er avhengig av terrengformasjonen.

Kanskje vil det også gå skred på vedvarande svake lag djupt i snødekket igjen, og om det er tilfellet kan skred bli svært store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. mars 2024

I helga har det kome ein del god del kald snø, og det har vore sterk vind frå skiftande retning. Snøoverflata vekslar mellom vindpåverka snø av ulik hardheit og ubunden snø. Denne ligg gjerne på eit hardt underlag av skare og hard fokksnø.

Før helga hadde det starta å danna seg kantkorn høgt i snødekket, både under porøs skare og der det flekkvis var laussnø oppå skara.

Djupare ligger det fleire kantkornlag, men desse har ikkje vore mogleg å påverke i det siste. Mellom anna finst det rundt skare som vart danna 29. januar. I austlege delar av regionen går dette opp til skoggrensa, men dess lenger vest du kjem dess høgare går det. Lengst i vest når det opp til fjelltoppane.

Fjellvær

Søndag 17. mars 2024

7-10 mm nedbør i døgnet. Nedbør som snø. Frisk bris fra sørvest. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Skyet.

Mandag 18. mars 2024

20 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 200 moh om ettermiddagen. Liten kuling fra sørvest. -8 °C til -2 °C på 1100 moh. Skyet. Vinden er usikker og kan variere fra sør og sørvest i indre områder til østlig i ytre strøk. perioder med kuling.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS