Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø tirsdag 23.03.2021

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Sterk vind vil gi pålagring av fersk fokksnø i leheng. Naturlig utløste skred kan ventes. Under mildværsgrensa kan det gå våte skred.

Skredfarevurdering

Tirsdag vil det holde seg relativt mildt med kraftig vind fra sørvest. Mildvær og regnbyger i lavlandet føre til at det kan gå våte skred under ca 400 moh. Over dette vil den kraftige vinden i flytte på snø og bygge opp ferske fokksnøflak mange steder. Enkelte naturlig utløste skred må forventes.

Det finnes også vedvarende svake lag dypere i snødekket enkelte steder i regionen. Generelt er disse fortsatt vanskelige å påvirke, men vær oppmerksom på at skred i fokksnøen kan føre til at større skred løsner dypere i snødekket.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 22. mars 2021

I høyden er snøen vindpåvirket og finnes som fokksnøflak av varierende hardhet. I skjermede formasjoner og i skogen finnes det fortsatt ubunden snø, som stedvis kan være noe fuktet etter mildvær som har kommet og gått de siste dagene.

Høyt til fjells finnes det fortsatt flere vedvarende svake lag av kantkorn, men mange steder ligger disse nå beskyttet under kompakte skarelag og virker svært vanskelige å påvirke.

Det er observert begynnende kantkorndannelse i overgangen mellom gammel smelteomvandlet snø og nysnø, men dette har ikke utviklet seg til et skredproblem ennå.

Under ca. 500 moh. er det gamle snødekket gjennomfuktet etter mildværet i slutten av februar.

Søndag ble det utløst et lite skred med god propageringsevne i fokksnøen i et bratt heng på Ringvassøya, og et par små skred på Buren. Mandag er det observert et par skredavsetninger øst for Kroken skisenter.

Lørdag ble det på Kattfjordeidet observert et sjikt i fokksnøen med hagl. Det er også observert flere skavler i regionen, så tenk deg godt om når du beveger deg i nærheten av disse.

Fjellvær

Mandag 22. mars 2021

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra vest, endring til liten kuling fra sørvest om kvelden. -9 °C til -2 °C på 700 moh. Skyet.

Tirsdag 23. mars 2021

4-8 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra sørvest, endring til liten kuling fra vest om kvelden. -3 °C til 2 °C på 700 moh. Skyet. Varmest om natten, synkende temperatur utover dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS