Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Tromsø lørdag 25.04.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og snø gir økt skredfare. Unngå leområder der det samler seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Snøvær, kraftig vind og lavere temperatur vil føre til mer vinterlige forhold og fersk fokksnø i leområder. Skredfaren vil være økende, men ventes å hold seg innenfor faregrad 2-moderat. Leområder der det er store henteområder for vindtransport av snø er mest utsatt.

Det er store skavler på fjelltoppene i år, vær derfor varsom om du ferdes ved fjelltopper, rygger og egger.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 24. april 2020

I starten av uka var det plussgrader opp til ca 1000moh. Torsdag kom det litt nysnø over ca 400 moh med vind fra NV, så nysnøen ligger sannynligvis ujevnt fordelt. Perioder med sol på fredag har fuktet nysnøen i solvendte heng. I lavereliggende områder er snøoverflaten smelteomvandlet og fryser til skare i skyggen.

Snødekket er generelt tykt og evt. vedvarende svake lag av kantkorn finnes stort sett bare dypt nede i snødekket. Fredag er det observert fuktig snø til bakken på 800moh i sørvendt fjellside.

I begynnelsen av uka ble det observert flere våte skred på Ringvassøya og Kvaløya. Stort sett små våte løssnøskred, men også middels store skred utløst av skavlbrudd og et glideskred.

Det henger svært store skavler ut fra mange fjelltopper.

Fjellvær

Fredag 24. april 2020

Oppholdsvær. Frisk bris fra nordvest. -7 °C til 0 °C på 700 moh. Klarvær.

Lørdag 25. april 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nord om kvelden. -5 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS