Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø torsdag 04.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Unngå bratt terreng med fokksnø. Fokksnøen kan stedvis ligge på svakt lag som stabiliseres sakte. Mest nysnø har kommet nord i regionen.

Skredfarevurdering

Natt til onsdag kom det nysnø med vind fra ulike retninger, men hovedsakelig vind fra omkring nord. Mest nysnø og vind i nordlige deler av regionen, som Vannøya og Ringvassøya.
Det kan finnes områder med ferske fokksnøflak som er lett å løse ut i alle himmelretninger. Disse stabiliseres sakte i de lave temperaturene.
Det har vært forhold for dannelse av rim og kantkorn høyt i snødekket, så det er knyttet usikkerhet til hvordan nysnøen binder seg til det gamle snødekket. Det kan være lurt å ha en konservativ tilnærming til skredterreng de nærmeste dagene.

Steder som har fått lite nysnø, eller der nysnøen er ubundet, har mer stabile forhold.

Sola kan løse ut enkelte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Nysnø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 3. april 2024

Søndag og mandag kom det 10-15 cm nysnø nord i regionen. Natt til onsdag kom det nye 10-20 cm snø. På Vannøya ble det observert sterk kuling fra NV-N, svakere vind fra ulike retninger lenger sør i regionen.

I påsken var det mye klarvær, med gode forhold for dannelse av overflaterim og kantkorn høyt i snødekket. Dette kan nå ha snødd ned og blitt til svake lag under nysnø/fokksnø. Men utbredelsen av dette er usikkert.

Tidligere i vinter har det dannet seg flere vedvarande svake lag i snødekket, men disse er ikke et problem nå.

Fjellvær

Onsdag 3. april 2024

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som snø. Liten kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -15 °C til -6 °C på 700 moh. Delvis skyet. Kortvarig sterk kuling i nordvestlige del. Usikker vind- og nedbørsprognose pga tråg med snøbyger natt til onsdag.

Torsdag 4. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -22 °C til -7 °C på 700 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS